'Aardappels Gepoft met Knoflook, Tijm en Ansjovis & Variaties

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Mediterraan.
Bereiding: 80 minuten,

Laatst aangepast: 05-08-2018 | 14 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 pofaardappels
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el zachte boter of margarine
  • 8 verse ansjovissen
  • 1 handjevol tijmtakjes
  • zout en versgemalen peper

Bereiden

Doe de knoflook met de boter in een vijzel en stamp het tot een gladde pasta. Breng de knoflookboter stevig op smaak met veel peper en slechts een (heel) klein beetje zout omdat ook de ansjovis de smaak bepaald. Snijd elke aardappel in 8 plakken. Besmeer de plakken van elke aardappel met 1/4 van het botermengsel. Zet elke aardappel weer in elkaar op een dubbele laag aluminiumfolie. Snijd de ansjovis in reepjes en stop deze tussen de plakken. Doe hetzelfde met de takjes tijm en pak de aardappels voorzichtig in. Laat de verpakte aardappels 60 tot 80 minuten in de oven garen op 190 graden. * Of bestrooi de gepofte aardappelen met b.v. jong belegen kaas, gevolgd door wat Cheddar of pittige Goudse. Verkruimel er vervolgens wat blauwe kaas overheen en bestrooi tot slot met wat fijngehakte bieslook. * Of meng wat sla van het binnenste van een krop sla met een handje grof gehakte verse bladpeterselie. Maak dit aan met 1 eetlepel zure room, 2 eetlepels extra vierge olijfolie en het sap van 1 citroen. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en meng alles goed. Verdeel in vier porties en rol in 1 of 2 plakken gerookte zalm en stop in de opengesneden gepofte aardappels. Serveer de aardappelen met een partje citroen en extra zwarte peper. * Of vul ze met garnalen met een sausje van 2 opgehoopte eetlepels mayonaise, 1 eetlepel ketchup, 1 theelepel cognac en een snufje cayennepeper. Breng op smaak met peper en zout. Knijp er wat citroensap over. Schep het garnalenmengsel op de gepofte aardappels en garneer met wat tuinkers of peterselie.

Bronvermelding