Nieuwjaarskoeken ofwel knieperties

Gebak, Hapje, 6 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 45 minuten, Bereiding: 45 minuten,

Laatst aangepast: 20-11-2017 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 4 scharreleieren
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram roomboter
  • 1500 ml gekookt en afgekoeld water
  • 1 eetlepel kaneel

Bereiden

- boter langzaam laten smelten - bloem in een beslagkom doen, koud gekookt water toevoegen tot een romige massa ontstaat (het beslag wordt het mooist in de keukenmachine) - één voor één eieren er door roeren - dan de basterdsuiker + vanillesuiker erdoor - als laatste voorzichtig de gesmolten boter erdoor spatelen - naar smaak kaneel toevoegen - een beetje beslag in het hete 'knieperties' ijzer doen, dan wachten tot een mooie goudbruine wafel ontstaat. - de 'knieperties' kunnen gerold worden met een pollepel, ze kunnen dan eventueel gevuld worden met bv slagroom - ook kunnen de koekjes op een platte ondergrond neergelegd worden - éérst af laten koelen. voordat ze in een afgesloten trommel gaan

Materialen

* knijpertjesijzer (de ouderwetse exemplaren geven vaak het mooiste resultaat) * mixkom * mixer c.q. keukenmachine * spatel

Bronvermelding