'20 Tips voor tapa's verz. door Desi' (3)
Anders, Hapje, 6 personen, Spaans.
Laatst aangepast: 13-02-2020 | 18 keer bewaard
Ingrediënten
Bereiden
+Jacobsmossel op houtvuur.
Ben je in het bezit van een haard, of een bbq, laat dan jacobsvruchten in hun eigen schaal garen. Zout, peper, wat (liefst gezouten) boter op de vrucht doen, en boven het houtvuur laten garen!!! Dit gerecht kan alleen boven hout, geen briket.
-
+Jacobsmossel met sherry.
Oloroso Sherry verwarmen met piment d'Espelète en tot de helft laten inkoken. Wat roomboter er aan toevoegen en over een rauwe jacobsmossel (in de schelp) schenken.
Even in de oven of onder de grill en dan genieten van de pure smaak. (Lekker met brood). Opletten: niet weglopen, want de zeevruchten zijn snel gaar.
-
+Jacobmossel met morieltjes.
Morieltjes weken, weekvocht inlaten koken tot een derde.
Een scheutje witte wijn eraan toevoegen, weer in laten koken, zout en peper + klontjes boter erbij doen en opschuimen. Ondertussen de jacobsvruchten bakken in roomboter, net als de morieltjes. Samen toevoegen en eten met brood.
-
+Gepaneerde Saint-Jacques.
Maak een grove paneer van pistache- en hazelnootjes, vers gemalen peper en een puntje kerrie. Bak de zeevruchten krokant en serveer direct.
-
+Tom-pouce ham/kaas.
Koekjes maken van 100 g Parmezaanse kaas, 2 koffielepels bloem en peper. In de oven bakken ± 4 minuten. Laagjes maken van parmaham, half gedroogde tomaten, basilicum en kaaskoekje. Versieren met basilicum en kappertjes.
-
+Parmezaanse krullen.
Geraspte Parmezaanse kaas op een bakplaat bakken.
ERBIJ blijven!!!!
-
+Worteltagliatelles.
Maak van jonge winterpeen lange slierten. Kook ze beetgaar (± 5 à 7 minuten). Marineer de wortelreepjes in citroensap, komijn, olijolie, honing en mosterd minimaal 1uur.
Laat ze uitlekken, breng ze op smaak met zout, peper en eventueel wat suiker. Garneer met verse koriander en wat in stukjes gepelde hazelnoten.
-
+Lepeltje tonijn.
Verse tonijn in kleine blokjes snijden. Ietsje crème fraîche vermengen met augurkenblokjes, sjalotjes, tabasco, limoen, piment d'espelète en zout en peper. Samen toevoegen en serveren op een lepeltje.
-
+Gamba op mangotartaar.
Maak een tartaar van verse mango, komkommer, sinaasappelsap, honing en roze peper. Bak een gamba en serveer samen.
-
+Champignons in tempurabeslag.
Wat tempurameel vermengen met bronwater met prik, groene kruiden als peterselie, bieslook basilicum, kervel, rucola (naar eigen smaak) en iets knoflook.
Haal de paddenstoelen (als ze groot zijn, doormidden snijden) door het beslag en frituur ze in hete olie.
-
+Carpaccio van geitenkaas
Snij een buchette geitenkaas in dunne plakjes.
Vermeng wat crème fraîche met citroen, peper en zout.
Maak een spiegel van deze crème op een bord.
Schik de plakjes kaas erover. Snij wat beenham van zeer goede kwaliteit in dunne reepjes en leg die over de kaas.
Versier met wat basilicum en basilicumolie. (druivenpitolie met basilicum). Ook lekker met wasabimayonaise*.
-
+Verschillende harde kazen met portpruimen.
Snij wat verschillende 'Spaanse' harde kazen op een plank en serveer ze met zelf gemaakte portpruimen en noten brood. Voor de portpruimen: smelt wat boter in een pan, voeg ontpitte pruneaux d'Agen toe en bak ze even mee.
Doe vervolgens een scheut port en wat sinaasappel bij en laat het even stoven op zacht vuur.
Laten afkoelen in het vocht en serveer bij de kazen.
-
+Roquefort met peer en walnotenolie.
Op een blokje oerwoudbrood, een plakje Roquefort, een plakje verse peer en dan bedruipen met walnotenolie van zeer goede kwaliteit.
-
+Roquefort op een walnoot
-
+Stokje mozzarella en vijg.
Rijg een mini mozzarellabolletje met een vijg op een stokje. Eventueel met een plakje ham omwikkelen.
Lekker met een dressing op basis van balsamico azijn.
-
* recept te vinden bij 20 Tips voor tapa's, verz. door Desi (1)
Materialen
+Imitatie zalm-sushi.
Gekookte rijst mengen met avocado, citroensap, roomkaas en flink peper. Een plakje gerookte zalm daarmee vullen. ---------
+Gestoomde langoustines met mayo.
Verse langoustines in een court-bouillon garen. Een mayonaise aanmaken met wat tabasco, citroensap, iets tomatenpuree, een druppel sherry (of whiskey), verse bieslook en zout. Serveer in een glas. Versier met wat rucola, citroen of limoen. Indrukwekkend en zeer gemakkelijk. Eventueel zijn kant-en-klare gegaarde langoustines ook goed te gebruiken. (Ze zijn wel minder lekker!). -----------
+Kataifi-gamba.
Kataifi deeg iets uit elkaar halen (te koop in diepvries bij Toko) en wikkelen om rauw gamba's. Bakken in olie op gematigd vuur. Zout en peper erop en direct serveren.--------
+Lepeltje Saint-Jacques.
Verse Jacobsmosselen in kleine blokjes snijden. Marineren in citroensap, vanillemerg, kleine blokjes pastinaken en olie. +/- 1 uur laten staan en serveren op een lepeltje.
Zout en peper naar eigen wens toevoegen. -----------
+Jacobsmossel met een olijf.
Bak een verse jacobsmossel en maak de vetten los met een scheut sherry. Serveer met een met amandel gevulde olijf.
Bronvermelding
Internetkookboek