Inktvis met zwarte olijven in tomtensaus met knoflookmayonaise

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.

Laatst aangepast: 13-05-2008 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kilo schoongemaakte inktvis
  • 1 gesneden ui
  • 2 t knoflook voor de saus
  • 2 à 3 t knoflook voor de rouille
  • 2 el provincaalse kruiden
  • 1 fles pomodoro
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 potje zwarte olijven zonder pit
  • 6 in stukjes gesneden aardappel
  • zout en peper uit de molen
  • knapperig wit stokbrood of Turks brood

Bereiden

Maak de inktvis schoon als je verse inktvis hebt, anders hoef je de 'zakjes' alleen maar te ontdooien en in stukjes te knippen.Verhit wat olijfolie en fruit hierin even de ui, voeg dan de gesneden inktvis toe en maal er (zee)zout overheen uit de molen. Als de vis aangefruit is, voeg je de kruiden toe, de fles pomodoro en het glas witte wijn. Direct erbij gaan de stukjes aardappel en dan laat je het geheel met het deksel op de pan zachtjes gaar pruttelen. De inkvis moet wel zacht worden maar mag nog wel een beetje 'bite' hebben. De rubberachtige smaak moet wel zijn verdwenen! Als de aardappels bijna gaar zijn, laat je de olijven nog even meewarmen en maak tenslotte het gerecht op smaak met zout en peper. Intussen kun je een knoflookmayonaise maken met de oijlmayonaise en de uitgeperste knoflook met wat zout en peper uit de molen. (Zelf de mayonaise maken is natuurlijk nog lekkerder.Aan tafel schep je bovenop je bord een dot van deze 'rouille' en je eet het met knapperig wit stokbrood.

Bronvermelding