Kip met citroen-tijmrub

Anders, Hoofdgerecht, 2 personen, Anders.
Voorbereiding: 20 minuten, Bereiding: 80 minuten,

Laatst aangepast: 26-05-2020 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 hele scharrelkip (ca. 1500 gram)
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel zeezout
  • 2 theelepels grof gemalen peperkorrels
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • 0,5 bosje tijm (30 gram tijmtakjes)
  • 1 kg nieuwe aardappelen ( of pommes Charlottes)
  • 75 gram boter

Bereiden

Dep de kip goed droog met keukenpapier. Rasp de schil van de citroen en snijd de citroen doormidden. Meng voor de rub het citroenrasp met het zout, peper, olie en honing. Ris de tijmblaadjes van 3 takjes tijm en meng deze door de rub. Smeer de kip in met de rub. Vul de kip met de citroenhelften en de rest van de tijm en bind haar op met keukentouw. Verwarm de oven op 180 graden. Was de ongeschilde aardappels en snijd grote exemplaren doormidden. Smeer de braadslede in met 1 eetlepel van de boter en leg de aardappels er in. Bestrooi ze met zout en peper. Zet een rooster op de braadslede boven de aardappels en leg hier de kip op. Plaats de braadslede met de kip in het midden van de oven. Druk de helft van de overgebleven boter bovenop de kip. Braad de kip in ca. 60 min. goudbruin en gaar. Leg na 20 minuten de rest van de boter op de kip en hussel de aardappelen regelmatig door elkaar. Zelf laat ik de kip wat langer in de oven (minimaal een kwartier langer), want die moet goed gaar zijn en bijna van het bot afvallen. Overigens gebruik ik zelf zeker de laatste 20 minuten de circulatiegrilfunctie, zodat de kip aan alle kanten mooi bruin wordt. Heb je geen braadslede met rooster, gebruik dan dikke schijven aardappel om de kip op te laten rusten. Heerlijk die aardappelen met de citroensmaak. (Eke bedankt voor dit heerlijke recept). Het oorspronkelijke recept is voor vier personen, maar dat blijkt toch wat aan de krappe kant te zijn.

Materialen

Braadslede met rooster

Bronvermelding