Menu
Bloemkool uit de oven
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool
- zout
- 75 gram sjalotjes
- 4 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- 0,25 liter melk
- geraspte nootmuskaat
- paar druppels citroensap
- 500 gram spinazie
- peper
- 100 gram geraspte emmentaler
- 2 eetlepels broodkruim
Bereiden
1) Maak de bloemkool grondig schoon, verdeel in roosjes en kook die in kokend water met zout in ca. 8 minuten gaar. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en ze kort onder koud water af. Zet het kookvocht apart.
2) Pel de sjalotjes, snipper ze en bak ze glazig in 2 el hete boter. Bestrooi de sjalotjes met bloem en bruin kort mee.
3) Giet 0,25 liter koookvocht onder voortdurend roeren bij de sjalotjes en laat enige minuten zachtjes koken. Voeg al roerend de melk toe. Laat de saus op een laag vuur indikken en roer af en toe door. Breng op smaak met zout, nootmuskaat en citroensap.
4) Verwarm de oven voor op 200 graden (hetleucht 180 graden). Was de spinazie, zoek goed uit en doe met aanhangend vocht in een pan. Laat op een middelhoog vuur met een deksel op de pan slinken. Voeg 2 el boter toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
5) Vet een ovenschaal in met boter en doe er de bloemkool en spinazie in laagjes in. Roer de kaas en de saus en giet deze over de groenten. Bestrooi met broodkruim en gratineer 30 minuten in de oven.