'Amuses, info, recepten en 28 amuses' in mijn kookschrift, van Ria

Anders, Voorgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 01-02-2019 | 27 keer bewaard

Ingrediënten

  • verschillende .......

Bereiden

Amuse is een klein gerecht (of minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. Het woord amuse komt uit het Frans, en betekent letterlijk vermaak voor de mond (Wikipedia) - Amuses moet je niet verwarren worden met borrelhapjes. Borrelhapjes zijn over het algemeen zwaarder en worden in grotere hoeveelheden geserveerd. Natuurlijk kunnen sommige amuses doorgaan voor borrelhapjes of borrelhapjes voor amuses. Als je een (geschikt) voorgerecht over een aantal lepels verdeelt, heb je ook een amuse, maar voor amuses blijft gelden: klein maar fijn. Ria - Smaakpapillen Zeker in combinatie met een aperitief, al dan niet met alcohol, worden onze smaakpapillen door een amuse aangewakkerd waardoor de gast graag aan een heerlijke maaltijd begint. In een restaurant kunt u de amuse niet uitkiezen, maar als u een amuse voor uw thuismenu gaat uitkiezen, kies dan een amuse die aansluit bij het door u samengestelde menu. - Lepel, glaasje, bordje of vorkje De presentatie van een amuse is ontzettend belangrijk. Het is het eerste dat de gast voor zich krijgt en daadwerkelijk ziet. Nogmaals, een amuse is klein maar fijn en dat moet je zien èn proeven. Een krulletje versgebakken chips bovenop, een mooi takje groen als garnering of een flintertje citroen maken de amuse helemaal af. Soms een mooi verfijnd sausje of dressing er omheen geschept of wat fijngehakte kruiden. (Lifestyle - Huis & Keuken) - Amuse van roomkaas met zalm, pijnboompitten en honing, van Marianne - 200 g roomkaas 100 g gerookte zalm 40 g pijnboompitten geroosterd 1 el honing 4 blaadjes gelatine basilicum fijngemaakt 100 ml slagroom stijf geklopt beetje bieslook - Zet de gelatine in koud water. Maak de pijnboompitten en gerookte zalm zeer fijn(houd ca 30 pijnboompitjes apart). Klop de slagroom stijf. Meng de roomkaas, zalm, pijnboompitjes, slagroom, honing en basilicum en voeg de gelatine toe die 15 seconden in de magnetron gaat. Meng nogmaals goed. Doe dit mengsel in een spuitzak en spuit er mooie amuses van. Steek op iedere amuse een pijnboompitje en leg er een klein stukje bieslook op. (Marianne Oud- Smulweb) - Amuse-Gueules au Roquefort (Kaasballetjes met Roquefort) Voor ongeveer 24 kaasballetjes (koud): 250 g roquefort of een andere blauwe kaas 60 tot 90 g zachte boter 1 eetl gehakt bieslook 1 eetl fijngehakte selder een snuifje cayennepeper zout, indien nodig 1/8 tl peper 1 tl cognac of een paar druppels Worcestersaus 45 g broodkruim 2 eetl heel fijngehakte peterselie - Verbrokkel de kaas in een mengkom met 3 eetlepels van de boter en roer het geheel tot een zachte pasta. Roer er het bieslook, de selder, de kruiden en de cognac of Worcestershiresaus bij. Als het mengsel erg stijf is, verdunt u het met meer boter. Test de smaak zorgvuldig en rol er vervolgens balletjes van met een diameter van 1 cm. - Strooi het broodkruim en de peterselie in een bord. Rol de kaasballetjes door dit mengsel en bewaar ze tot het opdienen in de koelkast. Bron: mijn collectie, Koffieklets

Materialen

In dit kookschrift: *Amuse, Crostini met linzenpuree, van Henk-- *Amuse, Fijn kleurrijk Zalmlepeltje, verz.door Dorine-- *Amuse, Mini Ceasarsalade, van Tony-- *Amuse: brochette van banaan en bacon, Jean-- *Amuse: Cuillères apéro au saumon, van Domy-- *Amuse: Geitenkaasrolletjes met sesam en abrikoos, van Domy-- *Amuse uit 1612, Gebakken oesters, verz. door Ria-- *Amuse van paté (2 x). verz. door Marije-- *'t Raethuys - Verrukkelijke amuses, verz. door Sonja-- *2 Amuses, Kaasnotenballetje, Paté met een toefje Cranberry, verz. door Mariëlle-- *Amuse met aardappel en tomaat, verz. Liz-- *Amuse of voorgerecht, Kaaspoffertjes, van Eric-- *Amuse van gemarineerde zalm, van Joop-- *Amuse, Tonijn eitjes, verz. door Hester-- *Amuse: Paddenstoelenkaviaar met krokante salie, van Domy-- *Amuse: Paprikarolletjes met geitenkaas, verz. door Doeska (vegetarisch)-- *Amuses en (lepel)hapjes, ideeën van Tony, 1-- *Amuses en (lepel)hapjes, ideeën van Tony, 2-- Amuses, 3 x Mousse van Groente, van Sonja-- *Amuses, calorie-arm, verz. door Joditha-- *Amuses, Groenteverrassingen, van Sonja-- *Artisjok-Basilicummousse met parmaham, amuse, verz. door Don-- *Brocollimouse, leuke Amuse voor 8 personen, verz. door Coco-- *Cherrytomaatjes in kruidendressing, verz. door Floriske (Feestelijke vegetarische amuse of borrelhapjes)-- *Koude erwtensoep met eiermimosa, amuse, Gé-- *Lepelamuse vismousse, verz. Floor-- *Mozzarella met olijvensalsa, amuse, verz. Pietro-- *Zalmbonbon, Amuse, van Monique (klaar in een kwartiertje)

Bronvermelding