Menu
40 Boterkoekjes (Kerstkoekjes)
Ingrediënten
- 3 Kopjes Bloem
- 1/2 Theelepel Bakpoeder
- 1/4 Theelepel Zout
- 1 1/2 Kopje Suiker
- 225 Gram Ongezouten boter, op kamertemperatuur, in blokjes
- 2 Eieren
Bereiden
1. In een middelgrote beslagkom: Zeef de bloem en doe het samen met het bakpoeder en de zout in de kom. Zet hem even weg
2. In een grote beslagkom: Maak de boter zacht met je handen of met een rubberen spatel totdat het helemaal glad is. Mix de suiker en de boter met je handen of met de zelfde spatel totdat het eruitziet als lichtgele aardappelpuree, ongeveer 2 minuten. Breek de eieren een voor een boven de botermix. Roer totdat het helemaal gemengd is. Doe het bloemmengsel erbij en blijf roeren totdat je een glad deeg hebt, 2 à 3 minuten. Maak een bal van het deeg, wikkel het in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast of zelfs een nacht lang.
3. Leg wat bakpapier op een grote bakplaat. Zet voor het bakken het rooster in het midden van de oven en verwarm op 180ºC.
4. Haal het deeg uit de koelkast en haal het folie eraf. Bestrooi je werkplek met bloem. Leg het deeg erop en rol er zes keer met een deegroller overheen. Zorg dat het deeg niet aan de onderkant plakt, gebruik anders wat meer bloem. Blijf het deeg uitrollen tot het zon anderhalve centimeter dik is.
5. Gebruik je koekjesvormen en druk die in het deeg. Leg de uitgedrukte stukjes op de met papier beklede bakplaat. Als je bakplaat vol is, bak je de koekjes tot ze goudbruin zijn, 12-15 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en met een spatel leg je de koekjes op een rooster om ze af te laten koelen.
6. Herhaal dat met de rest van het deeg en een nieuwe met papier beklede bakplaat. Kneed de overgebleven stukjes deeg samen tot een bal en rol het weer uit om meer koekjes te maken.
7. Als de koekjes op kamertemperatuur zijn kun je ze versieren en ze verder laten drogen. Bewaar ze in de koelkast in een luchtdichte verpakking dan zijn ze twee weken houdbaar.
Materialen
-Middelgrote beslagkom -Grote beslagkom -Bakplaat + Bakpapier -Deegroller (Hoeft niet) -Oven