Menu
Gemarineerde varkensfilet op jagersmanier
Ingrediënten
- 1 kg varkensfilet
- zout, vers gemalen peper
- jeneverbessen
- 1 dl wijnazijn
- 2 st kruidnagels
- laurier, tijm, rosmarijn
- 12 st peperkorrels
- 1 st gesnipperde ui
- 150 gr boter of margarine
- 1/8 ltr zure room
- 1 eetl bloem
Bereiden
Kneus de jeneverbessen en wrijf het vlees ermee in (dat geeft er een wildsmaakaan). Leg het vlees in een kom. Kook de azijn met 3x de hoeveelheid water even op met alle kruiden en laat het 10 min trekken. Afkoelen en giet het over het vlees. 24 uur afgedekt in koelkast laten marineren. Van tijd tot tijd keren.
Neem het uit de marinade, droog goed af. Verhit het grootste deel van de boter in een stevige braadpan, braad het vlees snel aan alle kanten bruin, strooi er dan zout en peper op. Draai het vuur wat lager, voeg nog wat koude boter toe. Laat het vlees verder gaar braden. Van tijd tot tijd nog een beetje boter toevoegen en een scheutje van de gezeefde marinade (Laat dit langs de binnenwand van de pan vloeien, dan is het warm als het bij het vlees komt). Reken op ongeveer een uur braadtijd. Neem het vlees uit de pan en leg het op een voorverwarmde schaal. Roer de bloem door de room en giet dit, al roerende bij het braadvocht. De saus kan nog verdund worden met de rest van de marinade.
Materialen
kom, steelpan, braadpan