Gekarameliseerde witlof met sinaasappelsap

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.
Voorbereiding: 5 minuten, Wachten: 60 minuten,

Laatst aangepast: 28-03-2008 | 11 keer bewaard

Ingrediënten

  • 6-8 struikjes witlof
  • 40-50 gr. boter
  • 1 eetl. honing
  • 1 grote perssinaasappel
  • peper/zout

Bereiden

Maak de struikjes witlof schoon en halveer ze. Vet een ovenschaal in met de helft van de boter en leg hierin de halve struikjes met het snijvlak naar beneden. Bedruppel de halve stronkjes met honing. Pers de sinaasappel uit en schenk dit over de groente. Bestrooi met zout en peper en verdeel de rest van de boter hierover. Schuif de ovenschotel in een voorverwarmde oven van circa 180 Celsius (niet veel heter) en laat de struikjes ongeveer een kwartiertje bakken zonder deksel, open de oven dan en besprenkel de struikjes met het vocht uit de schaal. Herhaal dit elke tien á vijftien minuten. Bak de struikjes in totaal circa 1 uur.

Materialen

Ovenschaal. ========================================================== Erg lekker, simpel om te bereiden, maar ook handig aan te passen aan het aantal personen aan tafel. Reken op 1,5 a 2 struikjes witlof per persoon afhankelijk van de grote. Kies compacte struikjes die er fris uitzien. Lelijke plekjes op witlof kunnen voor snel bederf zorgen. Bewaar de groente donker en koel. Dit gerecht is ook handig met bijvoorbeeld een aardappelschotel tegelijk in de oven of een rollade of kip. ========================================================

Bronvermelding