'10 Lekkere Werelddips

Anders, Bijgerecht, 8 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 09-04-2018 | 20 keer bewaard

Ingrediënten

  • Zie Onder:

Bereiden

Gebruik als dippers: stokbrood, met olie besprenkeld ciabattabrood, allerlei soorten chips en tortillachips, toastjes, rauwe groenterepen zoals: wortel, paprika, bleekselderij, komkommer etc. = Koude Pindasaus met Selderij: Roer 200 gram pindakaas met sesamzaad krachtig los met 1 dl kokosmelk uit blik. Snijd 1 kwart paprika zeer fijn, snijd het blad van 1 takje selderij zeer fijn, rasp de schil van 1 limoen en roer dit bij de koude pindakaassaus, met 1 el ketjap, 1 el keukentamarinde of appelstroop, 1 el limoensap en wat zout naar smaak. = Salsa met Avocado en Maïs: Snipper 2 rode uien, 1 groene paprika, 1 jalapeñopeper (zonder zaadlijsten en zaad). Snijd het vruchtvlees van 1 vleestomaat in piepkleine blokjes. Snijd 1 avocado in piepkleine blokjes en schep ze direct om met 2 el limoensap. Snijd het blad van 30 gram koriander wat kleiner. Meng dit met 50 gram maïskorrels, een paar druppels groene hotpepper saus, limoensap naar smaak en zout en zwarte peper uit de molen. = Tapenade van Gedroogde Tomaten en Noten: Pureer met de staafmixer 125 gram op olie geweekte gedroogde tomaten, 125 gram groene olijven zonder pit, 125 gram gemengde geroosterde noten, 1 sardientje uit blik en roer er 1 el citroensap en wat olijfolie door. Breng op smaak met zout & peper. = Auberginekaviaar met courgette: Rooster 3 aubergines en 1 courgette rondom zwart. Laat ze afkoelen. Verwijder de geblakerde schil en pureer het vruchtvlees met 4 el Turkse yoghurt, 1 teen knoflook, sap van 1 - 2 citroenen, het groen van 1 takje peterselie. Breng op smaak met zout & gemengde peper. = Humus met amandelen: Rooster 50 gram blanke amandelen goudbruin en maal ze fijn. Laat 1 - 2 potten of blikken kikkererwten (uitlekgewicht 400 gram) uitlekken, vang het vocht op. Pureer de kikkererwten met de staafmixer zo fijn mogelijk, voeg het sap van 2 limoenen toe en zoveel kikkererwtenvocht, dat het dik smeerbaar wordt. Voeg 2 tl knoflook uit de pers, 2 el korianderblad met de amandelen, 3 el tahin (sesampasta) en 1 tl harissa toe aan de kikkererwtenpuree. Breng op smaak met zout. = Tzatziki met Rode Peper: Rasp 1 komkommer op de grove rasp boven een zeef, laat 15 minuten uitlekken en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Ontvel een vleestomaat, verwijder zaden en vocht en snijd het vruchtvlees klein. Halveer 1 rode peper, verwijder zaadlijsten en zaad en snipper het vruchtvlees. Knip het blad van 3 takjes munt en 1 takje peterselie fijn. Knijp 2 tenen knoflook uit. Roer dit alles bij 500 gram Griekse of Turkse yoghurt (10% vet) en breng op smaak met zout, peper en een scheutje groene olijfolie. = Pesto van Peterselie en Groene Asperges: Kook 100 gram groene asperges beetgaar in 8 minuten en laat ze afkoelen. Pureer in de keukenmachine 60 gram peterselieblad, de asperges, 60 gram blanke amandelen, 1 teen knoflook, 60 gram oude Hollandse kaas en roer er zoveel olijfolie door, dat een makkelijk smeerbaar mengsel ontstaat. = Gerookte Visspread met Mierikswortel: Meng in de kom van de keukenmachine 100 gram gerookte palingfilet, 200 gram gerookte makreelfilet, 200 gram mierikswortelroomkaas, 1 klein uitje, 75 gram pecannoten, het groen van 2 takjes peterselie en pureer het. Roer er 2 el limoensap bij. = Guacamole: Meng in de kom van de keukenmachine het vruchtvlees van 2 avocado's, 1 teen knoflook, 2 sjalotjes, het sap van 1 limoen, 1 ontvelde tomaat, 30 gram korianderblad en pureer het tot een min of meer gladde puree. Breng op smaak met 1 el gemalen korianderzaad, mespunt cayennepeper, wat zout en 3 el zure room. = Fetaspread met Groene Peper: Pureer in de keukenmachine 1 groene paprika en 1 groene peper (beide zonder zaadlijsten en zaad), het groen van 2 takjes peterselie en 1 klein uitje zeer fijn gesneden. Prak 150 gram feta fijn en meng de paprikapuree erdoor. Breng op smaak met zout & peper.

Bronvermelding