Brood: Kerst- en Paasbrood

Brood/sandwiches, Ontbijt, 20 personen, Hollands.
Voorbereiding: 5 minuten, Wachten: 180 minuten, Bereiding: 20 minuten,

Laatst aangepast: 09-12-2013 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 600 gram bloem
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 15 gram boter of margarine
  • 1/2 pakje verse gist (1 zakje gedroogde gist)
  • 375 ml melk of water
  • 50 gram sukade
  • 300 gram rozijnen of krenten (gemengd)
  • 1 pakje spijs
  • 1 1/2 ei

Bereiden

Meng de verse gist met wat van het warmgemaakte vocht, voeg heel klein beetje suiker toe en laat een minuut of 10 'werken'. Zeef alle bloem. Voeg suiker, zout, boter, sukade en rozijnen toe. Maak een kuil in de bloem en voeg het gistmengsel, een ei en het vocht toe. Het is beter om voorzichtig te zijn en eerst te weinig vocht toe te voegen. Je kan er altijd nog bijdoen. Te kleverig deeg is niet te verwerken. Meng alles goed en mix het een minuut of 5 met de deeghaken van de mixer. Als je geen deeghaken hebt, moet je 10 à 15 minuten met de hand kneden. Daarna bedekken met een vochtige theedoek en op een warme plaats tenminste 1 uur laten rijzen. Dit kan eventueel in de oven op net iets minder dan 50 graden. Ook kan het deeg even op temperatuur gebracht worden door het in de magnetron op 90 watt ca 4 minuten te laten verwarmen. Meng nu de spijs met het halve ei. Na de eerste rijzing het deeg opnieuw goed doorkneden. Maak het nu plat in de lengte van het gewenst brood. Maak een rol van de spijs en leg die midden op het deeg. Rol het deeg nu op. Doe het ofwel in een ingevette broodvorm ofwel leg het op een ingevette bakplaat met de naad naar beneden. Laat, afgedekt met plastic folie weer een uur narijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood in 40-50 minuten gaar. Een gaar brood klinkt hol als je er met een mes tegenaan tikt.

Bronvermelding