'6 x Gepofte Aardappels!

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.
Bereiding: 80 minuten,

Laatst aangepast: 24-02-2018 | 73 keer bewaard

Ingrediënten

  • Aardappels:

Bereiden

Om aardappels te poffen hoef je ze alleen goed te wassen, er gaatjes in te prikken met een vork (zodat ze niet ontploffen in de oven), ze in te wrijven met olijfolie en zeezout en ze 60 tot 80 minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven te leggen. De poftijd is afhankelijk van de maat van de aardappels. Splijt de aardappelen open en leg er een klont boter middenin, voordat je ze perfectioneert met allerlei lekkers. = Drie Kazen met Bieslook: Rasp er wat mooie rode Leicester of jong belegen boerenkaas over, gevolgd door een beetje Cheddar of pittige Goudse. Verkruimel een stukje roquefort of andere blauwe schimmelkaas en strooi dat erover. De hitte van de aardappel maakt dat de kazen samensmelten tot een heerlijke laag. Strooi er tot slot wat fijngehakte bieslook op. = Krab, Crème Fraîche, Lente-ui, Chilipeper en Munt: Voor 4 personen heb je 6 eetlepels vers krabvlees nodig. Maak dit aan met het sap van 1 citroen, twee keer zoveel olijfolie, zout & zwarte peper uit de molen, een klein handje fijngehakte munt en 1 fijngehakte chilipeper, zonder de zaadjes. Roer een eetlepel crème fraîche door het krabmengsel en verdeel het over 4 aardappels. = Garnalen en Marie-Rose saus: Voor 4 personen heb je 4 handen vol garnalen nodig. Voor de Marie- Rose-saus roer je 2 opgehoopte eetlepels mayonaise, 1 eetlepel ketchup, 1 theelepel cognac om het lekker wat pit te geven en een snufje cayennepeper door elkaar. Breng dit mengsel op smaak met peper & zout. Knijp er citroensap over uit - voldoende om het een zuurtje te geven - en maak de gepelde garnalen aan met de Marie Rose-saus. Schep het garnalenmengsel op de 4 beboterde aardappelen. Bestrooi ze met tuin- of waterkers en een beetje peterselie. = Gerookte Zalm en Zure Room: Maak als je de aardappelen opensplijt een behoortlijk kuiltje in het midden en leg er een klont boter in. Neem 2 handen vol van de kleine binnenste blaadjes van een krop sla en meng die met een hand grof gehakte verse bladpeterselie. Maak dit groen aan met 1 eetlepel zure room, 2 eetlepels extra vierge olijfolie en het sap van 1 citroen. Breng op smaak met een snufje zout en zwarte peper uit de molen en hussel alles goed door elkaar. Verdeel het in vier porties, neem 1 of 2 mooie plakken gerookte zalm, wikkel daar een portie in en leg het pakketje op de beboterde en gekruide aardappel. Doe hetzelfde met de rest van de porties. Serveer de aardappelen met een partje citroen en wat extra zwarte peper. = Minipofjes met Bietjes, Kwark en Mierikswortel: Als je zo'n grote gepofte aardappel niet zit zitten, moet je het in plaats daarvan eens met nieuwe aardappeltjes proberen - heerlijk als groente bij vlees of vis en perfect voor de bbq. Voor 4 personen heb je ongeveer 1,2 kilo nodig. Was de aardappeltjes, prik ze in en rol ze vervolgens door wat zeezout, olijfolie en rozemarijnnaaldjes. Dat geeft een verrukkelijke smaak. Leg ze op een bakblik. Neem een hele bol knoflook, breek de tenen los en strooi ze ongepeld op de aardappeltjes. Zet ze 45 tot 50 minuten in de oven, tot ze van binnen zacht zijn en van buiten lekker krokant. Als je aardappeltjes gaar zijn, kun je ze serveren met een beetje kwark of zure room en wat blokjes biet in azijn. Je kunt er ook wat mierikswortel over raspen voor wat extra pit. Strooi er ten slotte nog wat gehakte verse kruiden zoals basilicum, peterselie of kervel over. Een heerlijk hapje om voor het eten te snoepen! = Zoete Aardappelen met Pepertjes, Buffelmozzarella en Basilicum: Zoete aardappelen zijn heerlijk om te roosteren, omdat de sappen die door inprikken vrijkomen een beetje karameliseren. Van buiten zien ze er niet uit, maar als je ze opensplijt, blijken ze feloranje en ontzettend lekker! Heerlijk met wat brokjes buffelmozzarella, wat fijngehakte, verse rode en groene chilipepertjes, een klein kneepje citroensap, een paar verse blaadjes basilicum, een scheutje olijfolie en wat peper & zout.

Bronvermelding