Ovenschotel met courgette met buffelmozzarella in laagjes

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 03-05-2015 | 20 keer bewaard

Ingrediënten

  • courgette

Bereiden

olijfolie 6 kleine of 4 grote courgettes, in plakjes van 1 cm dik 1 ui in heel dune plakjes (tip: met de kaasschaaf) 4 Italiaanse pruimtomaten, in dunne plakjes 1 handje verse basilicum, fijngehakt 1 theelepel verse tijm 1 theelepel gedroogde oregano 1 bol buffel mozzarella in dunne plakken 100 gram geraspte parmezaanse kaas 2 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie Bereiden De oven voorverwarmen op 190 C. Een ovenschaal met wat olijfolie inwrijven. De courgettes in een steelpan doen met een laagje water van enkele centimeters. Snel aan de kook brengen. Het gas laag draaien en 4 tot 5 minuten zachtjes laten koken. Goed laten uitlekken. Overdoen in een grote schaal. Het gas middelhoog zetten. Een kleine koekenpan verhitten. De olie in de koekenpan doen en de pan ronddraaien om de bodem te bedekken. De ui 2 tot 3 minuten bakken maar niet bruin laten worden. De basilicum, tijm en oregano al roerend toevoegen. 1 minuutje mee laten bakken. Bij de courgettes doen. De helft van het courgette mengsel in de ovenschaal lepelen. Daaroverheen de plakken tomaat verdelen en daarna de mozarella. De resterende courgette toevoegen. Met Parmezaanse kaas bestrooien. Zonder deksel 25 tot 30 minuten laten bakken. Voor het opdienen met de peterselie bestrooien. Dien dit gerecht op met gemarineerde witte bonen en komkommer met basilicum. Gemarineerde witte bonen met komkommer en basilicum Deze stevige salade kan ’s zomers een favoriet voorgerecht worden, als tomaten, komkommers en basilicum volop verkrijgbaar zijn en hun optimale smaak hebben. Ingrediënten Blik van 500 g witte cannellini-bonen, afgespoeld en uitgelekt 4 middelgrote tomaten, gehakt 2 middelgrote komkommers, geschild, in de lengte gehalveerd, van zaadlijsten ontdaan en gehakt 1/2 rode ui, gehakt 3 eetlepels witte wijnazijn 1 handvol kleingescheurde, verse basilicum 2 eetlepels olijfolie (extra-vierge) 1 middelgrote knoflookteen, geplet en fijngehakt zeezout en zwarte peper uit de molen Bereiden Vermeng de bonen, tomaten, komkommers en uien in een grote kom. Roer de overige ingrediënten (behalve de helft van de basilicum) in een kleine kom door elkaar. Giet dit over de salade. Afdekken en 2-3 uur in de koelkast zetten, af en toe omroeren. Vlak voor het serveren de rest van de basilicum eroverheen strooien

Bronvermelding