Menu
Hartige taart: Zuurkool (choucroute) plaattaart uit de Elzas
Ingrediënten
- 40 gram boter (of reuzel)
- 2 grote uien, in dunne ringen
- 750 gram zuurkool, goed uitgelekt
- 1 dl droge witte wijn of vleesbouillon (tablet)
- zout en peper naar smaak
- 200 stukje zuurkoolspek of ontbijtspek (in plakjes)
- 8-10 plakjes diepvries bladerdeeg
- 1 rookworst, in plakjes
- 4 eieren, losgeklopt
- 3 dl creme fraiche
- 100 gram geraspte (komijne) kaas
Bereiden
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Zuurkoolspek in water vrijwel gaar koken en/of ontbijtspek in 20 gram boter in ongeveer 10 minuten krokant bakken.
20 gram boter verhiten en uien hierin op een zacht vuur ongeveer 10 minuten fruiten.
Zuurkool en witte wijn/bouillon toevoegen en ongeveer 15 minuten zachtjes stoven. Zout en peper naar smaak toevoegen en mengsel iets laten afkoelen.
Plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot een lap ter grote van de bakplaat. Bakplaat met deeg bekleden, randen iets omhoog drukken. Deeg met vork regelmatig inprikken.
Zuurkoolmengsel over de taartbodem verdelen. Spek en plakjes worst erover verdelen.
Eieren loskloppen met creme fraiche, zout, peper, nootmuskaat en 50 gr. kaas.
Eimengsel over de taart schenken en de taart in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar en licht bruin bakken.
20 minuten voor einde baktijd 50 gram kaas erover strooien en laten gratineren.
Materialen
Bakplaat, ingevet