Biefstuk Stroganof voor 4 personen

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.

Laatst aangepast: 23-08-2008 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • Ca. 600 gr. biefstuk van de haas
  • 2 à 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • roomboter
  • bloem
  • ca. 100 gr gerookt mager spek in kleine dobbelstee
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 groene paprika in kleine dobbelsteentjes gesnede
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree van (goede kwaliteit
  • peterselie, fijngehakt
  • selderij, fijngehakt
  • tomatenketchup
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • runderbouillon liefst zelfgetrokken
  • wodka
  • Franse cognac
  • slagroom
  • Tabasco peper en zout

Bereiden

Bereiding: Gebruik een koekenpan met dikke bodem. Verwarm deze op een gaspit. Doe er een flinke scheut wodka in en laat deze uit flamberen. Ik haal hierbij de pan van het fornuis i.v.m brandgevaar voor de afzuigkap. Doe nu direct een flinke klont roomboter in de pan, laat deze smelten en voeg allereerst de stukjes gerookt mager spek toe. Na ca. 1 minuut, al roerend, de sjalotjes toe, daarna de paprika en de knoflook. Voeg nu de tomatenpuree toe en roer dit mengsel goed door elkaar. Doe er nu een scheut Franse cognac bij en flambeer dit. Kan op het fornuis, want de vlammen zijn hierbij niet zo hoog. Strooi en nu wat bloem over en roer dit goed door. Maak van dit mengsel een saus met behulp van de WARME bouillon. Voeg nu de paprikapoeder en een scheutje tomatenketchup toe. Maak op smaak met tabasco, zout en vers gemalen peper. Voeg de fijngesneden selderij toe (behoorlijk wat!). (Tot zover kan het gerecht worden voorbereid.) Voeg voor opdienen een flinke scheut wodka, Franse cognac en de slagroom aan de saus toe. Om schiften te voorkomen moe de slagroom op kamertemperatuur zijn. Als laatste de fijngesneden peterselie toevoegen. In aparte pan de met peper ingewreven biefstuk aanbraden in roomboter. Uit de pan, de biefstuk zouten en warm houden in aluminiumfolie terwijl de saus wordt afgemaakt. Braad de biefstuk een tweede maal enkele minuten aan, alvorens deze in plakken te snijden. Opdienen met droge witte rijst, Franse Selerie, gebakken halve tomaatjes en haricots verts .

Bronvermelding