Allerlekkerste Erwtensoep, Rijk Gevulde Maaltijdsoep a la Ger. Lukt altijd

Soepen, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 120 minuten, Bereiding: 15 minuten,

Laatst aangepast: 16-12-2017 | 24 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 liter water
  • 1 pak spliterwten
  • 1 pond prei gesneden
  • 1/2 knol selderij of 1 kleintje, fijn gesneden
  • 1 bosje selderie alleen de blaadjes,ook fijn gesneden
  • 1 bosje peterselie alleen de blaadjes fijn gesneden
  • 750 gram hamlappen
  • 2 rookworsten
  • 150 gr ontbijtspek in plakjes dan ook fijn gesneden
  • 1 eetl zout
  • De lekkerste volgens de familie!!!

Bereiden

Zet het vlees op met koud water en wat zout in een pan, schuim af wanneer het kookt (kijk wat voor troep eraf komt)een paar keer herhalen ook kun je de steeltjes van de selderie en peterselie er bij koken voor extra smaak, vuur zacht zetten en 2/3 uur rustig gaar laten worden. Doe in de andere pan 2 liter water en laat het aan de kook komen, doe dan het zout en de gewassen spliterwten ( wassen gaat het makkelijkste in een vergiet) er in, als het weer kookt schuim eraf scheppen en alle groente erbij doen +het ontbijtspek(als je dat even in de vriezer legt,kun je het heel makkelijk fijn snijden) en laat het onder voortdurend roeren op laag vuur ook 2 1/2 uur zachtjes garen, dan worden de erwten helemaal zacht.Snijd tegen het eind van de kooktijd van de groente/erwten de rookworst in plakjes en voeg toe,laat even mee garen, Haal het vlees uit de andere pan(even wat afkoelen) en maak kleine stukjes doe dit ook bij de groente pan in. Eet smakelijk.Evt met roggebrood en katenspek. In een extra pannetje water kook ik nog wat ribbetjes/krabbetjes en serveer die er apart bij. Tip: Nieuw voor mij, zelfgebakken pannenkoeken met appelstroop ... jammie! schijnt erg lekker te zijn. Volgende keer zal ik het proberen

Materialen

2 grote pannen

Bronvermelding