Menu
Elzasser appeltaart
Ingrediënten
- 60 gram zachte boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1/2 stuk ei
- 125 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 4 stuks appels (Cox's of Goudreignet
- 1 theelepel citroensap
- 2 eetlepels paneermeel
- 5 stuks eierdooiers
- 1/4 liter slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 stuk lage taartvorm (ca. 26 cm. doorsnede)
Bereiden
Voorbereiding.
In een kom de boter met 50 gram basterdsuiker in ca. 5 min. romig kloppen. Ei erdoor kloppen. Bloem en zout erboven zeven en erdoor scheppen.
Deeg op het aanrecht uitduwen en weer tot een bal vormen. Dit herhalen tot het deeg zacht en soepel is. Deeg afgedekt minstens 2 uur laten rusten.
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 200 graden C of ovenstand 4.
Appels schillen, klokhuizen uitsteken en in schijfjes snijden. Besprenkelen met citroensap.
Aanrecht bestuiven met bloem. Het deeg hierop uitrollen tot een dunne ronde lap van ca. 30 cm. Taartvorm invetten en met het deeg bekleden. Deeg aan de randen goed aandrukken. Overtollig deeg langs de randen wegsnijden. De bodem bestrooien met paneermeel.
Appelschijfjes er dakpansgewijs in cirkels op leggen.
In een kom de eierdooiers loskloppen met slagroom. 100 gram basterdsuiker, vanillesuiker en kaneel erdoor roeren (eventueel even doorslaan). Over de appels schenken.
De taart één richel onder het midden van de oven plaatsen en in ca. 50 min, goudbruin en gaar bakken.
Warm of koud serveren
Materialen
mixer beslagkom deegroller