Aardappelovenschotel met prei

Anders, Hoofdgerecht, 2 personen, Hollands.
Wachten: 40 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 05-01-2009 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 350 gram aardappelen
  • 200 gram preien
  • 250 gram tomaten
  • 1 stuks uien, middel
  • 150 gram hamblokjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram kaas, geraspt, oud
  • 50 gram cottage cheese
  • 3 el koffieroom

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 175°C. Schil de aardappelen en kook ze net niet gaar, laat ze iets afkoelen en snijd ze in schijfjes. Snijd de prei in ringen en de tomaten in plakjes. Snijd de ui fijn. Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de stukjes ui glazig en pers het teentje knoflook erboven uit. Doe de hamblokjes en ringen prei erbij en bak deze al omscheppend mooi bruin. Voeg darna een beetje vocht toe en laat het geheel op een laag vuur stoven. Rasp ondertussen de kaas. Voeg hier de cottage cheese en de koffieroom aan toe en meng dit goed door elkaar. Leg in een ingevette ovenschaal laag om laag een deel van de aardappelschijfjes, het ui-ham-preimengsel, een deel van de kaassaus, de rest van de aardappelschijfjes, de plakjes tomaat en tot slot de rest van de kaassaus. Zet de aardappelschotel ca 40 minuten in het mdiden van de voorverwarmde oven totdat het geheel gaar en gegratineerd is.

Materialen

Ovenvaste schaal

Bronvermelding