Menu
Ahornblad-koekjes (voor 25-30 koekjes)
Ingrediënten
- 185 g suiker, plus extra om te bestrooien
- 250 g boter, op kamertemperatuur
- 170 g zuivere ahornsiroop
- 1 tl vanille-essence
- 1 eierdooier
- 470 g tarwebloem
- zout
Bereiden
Vermeng de suiker en de boter ongeveer 3 min met een mixer op de hoogste stand tot een schuimig mengsel. Voeg de ahornsiroop, de vanille-essence en de eierdooier toe en vermeng nog 1 min. Zeef de bloem met wat zout op het botermengsel en vermeng alles nog 2 min met de mixer op de middelste stand. Vorm het deeg tot een bal, wikkel die in plastic folie en leg hem een nacht in de koelkast (ik ben ook wel eens direct doorgegaan met het maken van de koekjes).
Verhit de oven voor op 180°C. Vet 2 bakplaten licht in met olie.
Verdeel het deeg in 2 gelijke porties. Rol 1 portie op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een plak van 3 min dik. Steek met een speciale ahornblad-koekjessteker (6 cm op het breedste punt, maar elk andere koekjessteker voldoet uiteraard ook) zoveel mogelijk koekjes uit het deeg. Leg ze met een tussenruimte van 3 cm op één van de ingevette bakplaten. Teken met een scherp mesje het nerfpatroon van de bladeren op elk koekje. Doe hetzelfde met de tweede portie deeg en leg de koekjes op de 2de bakplaat. Bestuif elk koekje met een halve theelepel suiker.
Schijf de bakplaten in de oven en bak de koekjes 10-12 min tot de randen lichtbruin zijn. Verwissel de bakplaten van plaats en draai ze 180° om op de helft van de baktijd. Neem de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar de koekjes maximaal 4 dagen in een afgesloten trommel op kamertemperatuur.