Gehaktballen + gehakttips

Anders, Hoofdgerecht, 8 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 02-05-2011 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt
  • 3 beschuiten, fijngemaakt
  • scheut melk
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 1 tl knoflookpoeder en evt./of
  • wat je maar lekker lijkt, bv paprikapoeder, kerrie

Bereiden

Meng het gehakt met de beschuit, de melk, zout, peper, knoflookpoeder en/of andere smaakmakers en het ei en kneed goed door. Draai er met natte handen ballen van en zet ze bij voorkeur nog een half uur in de koelkast. Leg ze in een koude pan bij half om half gehakt en verwarm koekenpan zachtjes, ze kunnen gebraden worden in het vrijkomende vet. Bij rundergehakt pan verhitten met wat boter of olie en ballen aanbraden en dan op laag vuur verder gaar laten worden, ca. 20 minuten. Je kunt alles toevoegen wat je maar lekker lijkt : gedroogde of verse kruiden, andere specerijen, fijngehakt uitje etc. Heb je geen beschuit dan kun je ook boterhammen zonder korst weken in melk, uitknijpen en brood toevoegen aan gehakt. Overgebleven ballen in porties invriezen. Ook lekker om gehaktballen te vullen : Verdeel aangemaakte gehakt in 8-10 porties en vorm er platte plakken van. Leg er wat vulling op, bv. 1 in kleine blokjes gesneden groene paprika met 200 g in kleine blokjes gesneden belegen kaas. Vouw het gehakt dicht en rol er een wat afgeplatte bal van. Ook lekker : paar eetlepels milde salsa uit een potje door het gehakt mengen, dan nauwelijks zout en peper nodig.

Materialen

Algemene tips gehakt (Good Food) : - Bruin het gehakt in een hapjespan waar het gehakt in 1 x in kan. - Runder- en lamsgehakt zijn het lekkerst als ze nog 35-40 minuten verder worden bereid na het bruinen (tot 2 uur voor een intense smaak), varkens- en kalkoengehakt hebben nog 10-20 minuten nodig. - Gebruik mager of extra mager rundergehakt voor vleessauzen of gerechten geserveerd in een saus. - Gebruik gewoon rundergehakt voor hamburgers.

Bronvermelding