'Broodjes, de Lekkerste Broodjes van Nederland' 2001, 1- 7 verz. door Eric

Brood/sandwiches, Lunch, 8 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 25-02-2020 | 14 keer bewaard

Ingrediënten

  • diverse soorten broodjes en .......

Bereiden

Hier volgen de recepten van de dertien broodjes die streden in de competitie 'Lekkerste Broodje van Nederland 2001' in de categorie horeca. De broodjes zijn gerangschikt naar de plaats waarop ze zijn geëindigd. De recepten zijn voor tien stuks. - Waldkornbol afbakken. Fondue van pikante Noordhollandse kaas (300 g) verwarmen. Brood snijden en onderste helft dopen in de fondue. Beleggen met tomaat (100 g) en prei (60 g). Beenham (600 g) uit rookkastje halen en dit verdelen over het broodje. Garneren met gebakken spekjes (100 g) en lente-uitjes (kwart bosje). - Besmeer een hard, doormidden gesneden broodje met tomatenchutney (pesto, pommodori-tomaat, ui en tomatenpuree). Hierop verwarmde gamba's (800 g) en verwarmde eendenlever (foie de canard de barbie, 100 g). Garneren met ijsbergsla en een takje citroenmelisse. - 1 kg gefileerde ontschubde zalm marineren met 25 g grof zeezout, 20 g suiker, 5 g mosterdzaad, 1 bos dille, half borrelglas cognac en 5 g peper uit de molen. Goed afdekken met folie en 24 uur onder druk koelen. Twee stuks Luzerner desembrood 12 uur van te voren afbakken en laten afkoelen. - Brood in taartpuntjes snijden. De puntjes besmeren met crème van 250 g wit geklopte Philadelphia roomkaas, sap en zesters* van 1 limoen, 2 sjalotjes, 1 eetl gembernat, 1 eetl droge vermouth en zout en peper naar smaak. Beleggen met salade van julienne** gesneden radicchio, ijsbergsla en komkommer. Hierop met olijfolie aangemaakte bieslook snipperen. Gemarineerde zalm drie minuten roken. Gerookte zalm draperen op broodpuntjes. Daarop toefjes mosterdmousse (1 dl slagroom stijf kloppen en 1 dl crème fraîche, 1 eetl grove Zaanse mosterd en zout en peper naar smaak toevoegen). Broodje afmaken met mager uitgebakken spekjes. Garneren met takje dille. - Maiskorn-sandwichbrood in plakken snijden en besmeren met mayonaise en pesto. 200 g prei frituren. 15 gamba's. Sneden brood beleggen met gerookte kip (300 g), pommodori-tomaat (500 g), gorgonzola (300 g) en spek (120 g). Hierop prei en gamba's leggen en besprenkelen met dressing van olie, eierdooier, azijn, suiker, gember, zout en peper. Garneren met sla. - Boomerang***-broodjes afbakken. Bak de met gehakte noten gepaneerde zalmforelfilets in kruidenolie. Laat uitlekken. Snijd broodjes open en besmeer de onderste helft met kruidencrème. Hierop fijn gehakte tuinkruiden, sla, tomatenchutney en zalmforel leggen. - Bagels (met sesam) afbakken, snijden en beide kanten insmeren met Philadelphia roomkaas (450 g). Beleggen met stukjes zongedroogde tomaat (125 g) en salami (Fiorucci Milano, 320 g). Hierop ringetjes van rode ui (60 g) en 80 g gehakte rucola - Snijd het kapje van een hard broodje en besmeer het met gezouten boter. Dresseer**** de andere helft met een mix van eiderdooier (20 g), rode wijn vinaigrette (20 ml), grove mosterd (8 g), poedersuiker (5 g), walnotenolie (druppelsgewijs, 60 ml) en zout en peper naar smaak. - Leg hierop plakjes verwarmde ossentong (300 g). Daarop gebakken coquilles (250 g). Afdekken met beboterde kapje. Garneren met een concasse***** van vleestomaat (50 gr) en Amsterdams vet (100 g), kleine groene asperges (100 g) en daikonkers****** (bakje). - *dunne schil, zonder wit **in dunne gelijkmatige reepjes gesneden ***halve maanvorm ****dresseren: Het opmaken van schotels. ****** of tuinkers

Bronvermelding