Italiaanse dubbele hamburger met rucola en mozzarella

Brood/sandwiches, Lunch, 1 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 16-12-2008 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • gehakt

Bereiden

italiaanse bol 2 hamburgers (zie recept onder) 1 tomaat rucola bolletje mozzarella mayonaise voor de hamburger rundvleesgehakt (100 gram per burger) paneermeel eieren peper zout Een echte hamburger dient van rundvleesgehakt te worden gemaakt. Ga uit van ongeveer 100 tot 125 gram per burger. Maak het gehakt aan met losgeklopt ei en eventueel een klein beetje paneermeel, zodat de hamburgers straks in de pan niet uit elkaar vallen. Doe dit door in een kom het ei en de paneermeel met je handen door het gehakt te kneden. Gebruik één eitje voor elke 200 gram vlees. Op dit moment kun je het vlees eventueel naar smaak kruiden met peper en zout. Sommige mensen moeten hier niets van hebben en kruiden het vlees pas nadat het gebakken is, omdat het vlees sappiger blijft. Volg je persoonlijke voorkeur en smaak. Zodra het vlees is aangemaakt, verdeel je het in de juiste hoeveelheden en rol je van elke portie een bal. Maak de de ballen met je hand plat, zodat de hamburger overal de juiste dikte heeft (ongeveer anderhalve centimeter). De hamburgers worden het lekkerst wanneer ze geroosterd worden in een grillpan, maar in een braadpan met een laagje olie gaat het ook prima. Schroei de burgers eerst kort op hoog vuur dicht aan beide kanten en bak ze daarna op wat lager vuur af, onder regelmatig draaien, todat ze bijna naar wens zijn (doorbakken, medium of rare). Draai ze dan nog een laatste maal om, maar leg dan een plakje bacon onder het vlees. Laat de bacon even bakken. Als je het vlees bij het aanmaken niet hebt gekruid, is dit nu een goed moment om dat alsnog te doen. Vlak voordat je het vlees uit de pan haalt, bedek je het nog even met een plakje kaas en geef je de kaas nog kort de tijd om een beetje te smelten. Snijd een ui (of meer, als je veel burgers gaat bereiden) in ringen en bak deze kort in een klein beetje olie. Je kan dit gelijktijdig in dezelfde pan als het vlees doen, als je daar de ruimte voor hebt. Snijd de tomaat in dunne schijfjes en doe hetzelfde met het bolletje mozzarella. Snijd de bodem en de top van de bol af. Het idee is dat je de bol in drie, even dikke, stukken verdeelt: top, bodem en middenstuk. Smeer de bovenkant van de bodem, onderkant van de top en beide kanten van het middenstuk in met een likje Mayonaise. Het bouwen van de hamburger: bedek de onderkant van de bol met blaadjes rucola, leg enkele schijfjes tomaat op de rucola, plaats de eerste burger op het bedje van tomaat en rucola, bedek het vlees met mozzarella, leg hierbovenop weer het middenstuk van het brood, bedek deze ook met rucola, plaats ook nu weer wat tomaatschijfjes op de sla, leg tweede tweede burger er op, bedek het vlees weer met mozzarella en rond het geheel af met de top van de italiaanse bol. serveren met een lange cocktailprikker er door om instortingsgevaar tegen te gaan. Variatietip: het wordt nog lekkerder door naast de rucola ook wat gesnipperde verse basilicum te gebruiken!

Bronvermelding