'7 x Crostini'

Brood/sandwiches, Hapje, 12 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 24-02-2018 | 9 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 ciabatta, in plakken van 1 cm dik gesneden
  • 1 grote teen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
  • zeezout en zwarte peper uit de molen

Bereiden

Rooster je sneetjes ciabatta. Wrijf ze terwijl ze nog warm zijn in met de snijkant van een halve teen knoflook en besprenkel ze met lekkere extra vierge olijfolie. Strooi er een beetje zout & peper over en maak ze vervolgens af met je favoriete beleg... === Prosciutto, Vijgen en Munt: Je hebt 6 grote, rijpe vijgen, 12 plakjes prosciutto en een klein bosje verse munt nodig. Scheur de vijgen in tweeën. Leg een plakje prosciutto op je hete crostini en druk er een halve vijg op plat. Garneer ze met blaadjes munt en serveer ze met een beetje extra vierge olijfolie, een drupje balsamico en wat zwarte peper uit de molen. === Groene Groente: Neem 3 flinke handenvol kool of snijbiet en trek het blad van de nerven. Gooi 3 gepelde tenen knoflook in een pan gezouten water, breng het water aan de kook en doe de bladeren in de pan. Kook ze gaar, laat ze goed uitlekken in een vergiet en wacht tot ze zijn afgekoeld. Knijp ze droog, prak de knoflook fijn, voeg naar smaak zout & zwarte peper uit de molen toe en sprenkel er wat extra vierge olijfolie over. Hussel alles door elkaar en verdeel het mengsel over de hete crostini, sprenkel er tot slot nog wat olijfolie en een kneepje citroensap over. === Buffelmozzarella en Spaanse Peper: Scheur 3 bollen mozzarella van elk 150 gram in vier stukken en leg een kwart bol op elk van je twaalf hete crostini. Verwijder de pitjes uit een verse rode Spaanse peper, hak hem fijn en strooi de stukjes op de mozzarella. Strooi er nog een beetje peper & zout op en besprenkel ze met een drupje extra vierge olijfolie. Ook heerlijk met een beetje gesnipperde verse basilicum erop. === Puree van Erwten en Tuinbonen met Pecorino: Maal in een vijzel of keukenmachine een klein handje muntblaadjes en twee flinke handenvol verse, gedopte erwten en tuinbonen tot een papje. Gooi er een flinke handvol van het stuk geraspte pecorino of Parmezaanse kaas bij, maak het mengsel aan met een flinke scheut extra vierge olijfolie en voeg er naar smaak een beetje citroensap, zout & peper bij. Smeer dit mengsel op je hete crostini en garneer ze met wat extra geraspte pecorino of Parmezaanse kaas en een beetje munt. === Gemengde Tuinkruiden: Neem een mengsel van willekeurig welke verse, zachte kruiden zoals venkeltoppen, groene of paarse basilicum, peterselie, munt, kervel, tijm of zuring en hak het fijn. Snijd 6 kerstomaatjes doormidden en wrijf er al je hete crostini mee in. Rasp er wat pecorino of Parmezaanse kaas over en bestrooi ze met peper & zout. Sprenkel er nu wat olijfolie op en strooi er je gehakte kruiden over. === Geprakte Cannellinibonen met Knoflook: Pluk de blaadjes van een paar takjes rozemarijn en stamp ze met een beetje zout fijn in een vijzel. Doe er een scheut extra vierge olijfolie bij, roer en zet het mengsel even apart. Bak 2 in plakjes gesneden tenen knoflook in een beetje olijfolie licht goudkleurig. Doe 400 gram uitgelekte en afgespoelde cannellinibonen van goede kwaliteit bij en laat die 7 minuten zachtjes pruttelen. Breng de bonen op smaak met flink wat peper & zout en een scheut rode wijnazijn en prak de bonen met de achterkant van een vork tot puree. Besmeer je hete crostini met de bonenpuree en schep er een lepeltje rozemarijnolie over. === Tomaten en Olijven: Neem 20 rijpe kerstomaatjes, liefst van verschillende kleur, en snijd ze in kwarten. Haal de pitten uit een handvol lekkere groene of zwarte olijven en hak de olijven in stukjes. Hussel ze in een kom met de tomaten, een flinke scheut extra vierge olijfolie en een scheutje balsamico, en doe er wat zout & peper en een beetje verkruimelde gedroogde Spaanse peper naar smaak bij. (Olijven kunnen nogal zout zijn, wees dus voorzichtig). Schep een lepel van het mengsel op de crostini en strooi er wat kleine basilicumblaadjes over.

Bronvermelding