Bessenjam

Anders, Hapje, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 45 minuten,

Laatst aangepast: 24-08-2008 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg Aalbessen
  • 750 gram suiker

Bereiden

Was de jampotjes af in heet water (of afwasmachine) en haal ze even door wat sodawater. Goed afspoelen met water en omgekeerd op een schone theedoek laten uitlekken. Was de bessen en ris ze direct in de pan. Zet de pan op het vuur en prak met een vork of pureestamper de bessen stuk. Als het aan de kook komt, de suiker toevoegen en al roerend laten oplossen. Laat de massa zachtjes koken. Na ongeveer 3 kwartier een lepeltje op een (koud) schoteltje schenken en af laten koelen. Als het stijf wordt en rimpelig is de jam klaar. Doe het vuur uit, zet de zeef op de maatbeker en schep wat van de massa in de zeef, met een pollelepel roeren tot je alleen een prut van pitten en schillen overhoudt. Ga door met de rest van de jam tot je alles gezeefd hebt. Schenk de gezeefde jam in de schone potjes, laat afkoelen, deksel erop en klaar. Deze jam is, door de grote hoeveelheid suiker, lang houdbaar

Materialen

Grote (soep)pan schone jampotjes (ongeveer 3 tot 4 stuks) soda schone theedoek zeef pollepel maatbeker

Bronvermelding