Jan in de zak

Gebak, Nagerecht, 6 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Bereiding: 90 minuten,

Laatst aangepast: 29-09-2008 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 pak zelfrijzend bakmeel (of 4-granen pannenkoekenmix)
  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 1 zakje rozijnen
  • 1/4 pot stroop
  • 150 gram roomboter

Bereiden

Laat de rozijnen even in een bakje water wellen en daarna uitleggen. Doe het meel, de eieren, melk en wat lauw water in een kom of kan. Roer dit met een houten lepel tot een vaste massa, als het vast genoeg is en het meel er goed doorheen is, doe je de gewassen en uitgelekte rozijnen er doorheen. Leg de zak open op het aanrecht (of tafel). Hierin doe je het beslag (het is even knoeien, maar dan heb je ook wat ;-) ). Dan knoop je de zak ruim boven de massa dicht. Zet een grote pan met water op, en leg daarin een bord (anders koekt het meel vast aan de bodem van de pan). Als het water kookt, leg je hierin de zak. Laat het ongeveer 45 minuten koken, dan omdraaien en nog eens 45 minuten koken. De 'Jan' is nu klaar. De stroop (niet teveel) met wat boter verwarmen op een zacht vuurtje. Het mag niet koken, anders wordt het toffee. Ook lekker, maar dat willen we nu niet. Snijd de Jan in plakken, leg deze op een bord en giet de warme stroop erover heen. Dit is een erg machtig nagerecht en daarom bij uitstek geschikt na een soepmaaltijd. Mijn moeder maakte (en nog) dit vaak op een koude winterdag. We aten dan eerst zelfgemaakte, verse snert en dan Jan in de zak. Als kind wilden we dit standaard op onze verjaardag eten.

Materialen

- linnen of katoenen zak (bijv. een schone kussensloop) - houten lepel - grote pan

Bronvermelding