Snelle aardappelgratin

Anders, Bijgerecht, 6 personen, Frans.
Voorbereiding: 20 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 03-11-2005 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • room cullinair
  • 3 tenen knoflook
  • zout
  • peper
  • boter
  • geraspte pittige kaas

Bereiden

schil de aardappelen (een kilo is een indicatie, beetje meer kan ook), en snijd ze daarna met de schaaf boven een kom in dunne plakjes. Giet de room cullinair (Bleu Band) erbij, pers de knoflook en voeg zout en flink peper toe. Roer het geheel voorzichtig om, zodat alle aardappelplakjes bedekt zijn met het roommengsel. Als het te droog is, evt. wat melk toevoegen. Het moet wel een beetje nat zijn. Vet met een stuk keukenpapier en een klontje boter de ovenschaal in. Stort de inhoud van de kom in de ovenschaal (bij voorkeur een platte, lage schaal gebruiken) en duw alle plakjes met een pannenkoeksmes goed plat aan. Zet de schaal nu 10 minuten in de magnetron, zodat de massa goed warm wordt. Zet ondertussen de oven op 180 graden en zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie, erin. Laat een uur gaar worden. Haal daarna het aluminiumfolie eraf, strooi de kaas erover heen en laat dat nog even kleuren. Deze schotel kan gemakkelijk van te voren klaar gemaakt worden. Je kunt hem dan zo weer opwarmen. Het gerecht doet het goed bij groot vlees, maar ook bij een diner met een biefstukje oid. Je kunt, om mooi te serveren op borden, er in de keuken ruiten van snijden en die op het bord uitserveren.

Materialen

ovenschaal, stukje keukenpapier, grote kom, knoflookpers, groenteschaaf, oven (en evt. magnetron), aluminiumfolie

Bronvermelding