Kip met bospaddestoelen en rozemarijnsaus

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kip (goede kwaliteit v. 1,8 kg)
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 wortel, fijngesneden
  • prei-wit,fijngesneden
  • peterselie-stelen, fijngesneden
  • 1 selderijknol, fijngesneden
  • 50 g mager spek
  • 1 teen knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 tak tijm
  • 4 takjes rozemarijn
  • 1 stukje foelie
  • 50 g boter
  • 2 eetl olijfolie
  • 2 dl droge witte wijn
  • wat kippebouillon
  • 500 g bospaddestoelen, o.a......
  • cantharellen, champignons
  • trompet de la morte, morilles

Bereiden

De prachtkip in stukken snijden. Inwrijven met zout en peper en wat bloem. In hete olie de kip in de pan mooi laten kleuren. Vet wegdoen. Spek zachtjes uitbraden. De groenten erbij doen en even laten aanzweten. Kip in pan doen. Met witte wijn begieten en er wat kippebouillon bijdoen. Met deksel op pan gaar laten worden. Als de kip gaar is uit pan nemen en lekker warm houden. Het vocht zeven, ontvetten en iets laten inkoken tot een saus voor vier personen. Eventueel een klontje koude boter door de saus kloppen. Afmaken met peper en zout. Paddestoelen snel even aanbakken in iets hete olijfolie. Peper en zout en een klein teenje knoflook uit de pers toevoegen. De kip over de borden verdelen. De paddestoelen en wat saus erover scheppen. Garneren met een takje rozemarijn Serveer met gekookte aardappeltjes en uw lekkere groente.

Materialen

Grote braadpan van gietijzer.

Bronvermelding