Gevuld speculaashart

Gebak, Hapje, 20 personen, Spaans.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 60 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 09-11-2008 | 28 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 4 el melk
  • 2 el citroensap
  • 250 g roomboter, in blokjes
  • 50 g garneeramandelen
  • voor de vulling:
  • 450 g amandelspijs
  • 1 tl citroenrasp
  • 2 eierdooiers, losgeklopt met
  • 2 el melk

Bereiden

V o o r b e r e i d e n : 1 Boven een ruime kom bloem, bakpoeder, bruine suiker, mespunt zout en speculaaskruiden zeven. In het midden een kuiltje maken en hierin melk en citroensap schenken. Boter toevoegen en met koele handen de boter met het meel tot kruimels wrijven. Alles snel tot een samenhangend deeg kneden. De kom afdekken en het deeg in de koelkast minimaal 1 uur laten opstijven. (Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak wordt.) 2 Voor de vulling amandelspijs, citroenrasp en de helft van het losgeklopte ei tot een stevige pasta kneden. Eventueel iets water toevoegen (niet teveel, want de spijs moet met een deegroller kunnen worden uitgerold). 3 Op een stuk karton een hart van 30 cm hoog en 20 cm breed tekenen en uitknippen. B e r e i d e n : 4 Oven voorverwarmen op 180 °C. Een bakplaat bekleden met bakpapier. Speculaasdeeg in twee stukken verdelen. Beide stukken deeg (na elkaar!) tussen twee vellen bakpapier uitrollen tot lappen van ongeveer 3 mm dik. Amandelspijs op dezelfde wijze uitrollen. Uit het speculaasdeeg met hulp van het kartonnen hart twee harten snijden. Uit amandelspijs eveneens een hart snijden. 5 Een deeghart op de bakplaat leggen, het amandelspijshart erop leggen en afdekken met het tweede deeghart. Het speculaashart rondom inpakken met een dubbelgevouwen laag aluminiumfolie, bovenkant vrijlaten. Bovenkant bestrijken met de rest van het losgeklopte ei en versieren met amandelen. 6 Het speculaashart in het midden van de oven in ca. 45 minuten gaarbakken. (De afsnijdsels kunnen apart worden meegebakken; ze zien er niet mooi uit maar smaken net zo lekker.) 7 Het speculaashart uit de oven nemen, 10 minuten laten afkoelen en voorzichtig de folierand verwijderen. Het speculaashart verder laten afkoelen.

Materialen

karton, potlood, schaar, bakpapier, aluminiumfolie

Bronvermelding