'Gevulde kalkoen', lekker Kerst recept

Anders, Hoofdgerecht, 12 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 16 keer bewaard

Ingrediënten

  • Voor een groot gezelschap.

Bereiden

Ingrediënten 4,5 kg Kalkoen, 50 gr boter, 1 ui gesnipperd rasp van 1 citroen en limoen, 4 thl gekleurde peperkorrels, 10 plakjes bacon Voor de vulling: 50 gr boter, 2 gesneden uien 450 gr. saucijsjesgehakt( fijne verse worst) 450 gr vers broodkruim wit 100 gr gesneden pruimen, 75 gr cranberries rasp van 2 limoenen, sap van 1 citroen 3 thl gesneden verse thijm, 1 losgeslagen ei Voorbereiding Maak als eerst de vulling als volgt: Fruit de uien in de boter, laat het koud worden. Doe in een kom het vlees, broodkruim, rasp, thijm,sap,cranberry's, pruimen en de uien. Doe het ei erbij en kneed het geheel goed door. Verhit de oven op 190 C. Bereidingswijze Was de kalkoen van binnen en buiten en dep de kalkoen droog met keukenpapier. Gebruik de helft van de vulling en doe deze in de borst.Knoop de poten vast met touw, niet te strak( anders ontploft de kalkoen)en zet de nek vast met een sateprikker. Weeg de kalkoen en reken de braadtijd. Smeer de braadslee in met boter en doe de uistukjes erin leg de kalkoen er bovenop. Plet de peperkorrels en doe deze samen met de rasp over de kalkoen en druk het aan.Sprenkel het sap erover. Dek de kalkoen voorzichtig met alu folie en bak in de tijd die ervoor staat.Maak van de rest van de vulling 20 balletjes en wikkel om ieder balletje een plakje bacon,zet ze koud tot gebruik. Controleer om het uur de kalkoen en bedruip hem met wat boter. ! uur voor bak eindtijd, verwijder het folie en bedruip de kalkoen, leg de balletjes rondom de kalkoen. Prik in het dikste gedeelte ogf de kalkoen gaar is,als er helder vet uit loopt is de kalkoen gaar.Anders nog even 15 min braden. Als de kalkoen gaar doe hem op een mooie schaal met de balletjes er om heen.Bewaar het vet om een mooie jus te maken met een beetje rode wijn. Braadtabel voor kalkoen: 2,5 kg met vulling -----1,5 uur braden per 3/4 kg meer --------0,5 uur meer braden Rose vocht betekent NIET GAAR,dus nog 15 min braden Serveertips Dit kalkoen recept is afgeleidt van Thanks Giving en dus lekker met aardappelpuree, spruitjes en stoofpeertjes, kastanjepuree.

Materialen

Grote braadslee

Bronvermelding