Allerbeste recept voor arretjescake

Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Bereiding: 300 minuten,

Laatst aangepast: 08-03-2010 | 19 keer bewaard

Ingrediënten

  • 200 g basterdsuiker (wit of bruin)
  • 250 g roomboter of (plantaardige) margarine
  • 225 g mariabiskwie (theebisquit) - 1 rol plus 1/8ste
  • 2 eieren
  • 80 g cacao (6 el)
  • alufolie

Bereiden

Verwarm de boter in een 2 liter-pan (liefst een met een dikke bodem) op een zeer laag vuur tot de boter zacht is (zeker niet bruin). Au bain marie of even in de magnetron gaat ook. Gebruik geen vloeibare boter gebruiken want deze stijft niet op de koelkast. Roer beetje voor beetje de basterdsuiker erdoor. Roer dan de cacao er lepel voor lepel door (afgestreken eetlepels). Klop de eieren even los en schuimig met een garde (eventueel met 1 zakje vanillesuiker en/of 1 el likeur (marasquin, cognac, napoleon, brandy) of 4 druppels rum-essence)) en roer deze door het botermengsel wanneer het enigszins is afgekoeld (i.v.m. het stollingsgevaar van de eieren). Neem 225 tot 250 g bisquits. Verbrokkel de biskwietjes tot stukjes van 1 cm. Dit kan met de hand, met een hakmes of sla er op met een deegroller of fles terwijl ze in een theedoek of plastic zak zitten. Spatel de brokjes door het cacao-mengsel tot alles gelijkmatig verdeeld is. Bekleed de binnenkant van een cakevorm of paté-vorm met aluminiumfolie (voorzichtig i.v.m. scheuren) zodat de cake er later gemakkelijk uitgehaald kan worden. Schep het mengsel in de cakevorm, druk het na elke laag zeer goed aan met de achterkant van een lepel en strijk de bovenkant glad. Laat de cake minstens 5 uur in de koelkast opstijven (een hele nacht is beter). Keer de cake om op een schaal (de vorm zonodig even omgekeerd onder een warme kraan houden) en verwijder de folie. Bestrooi de cake desgewenst met poedersuiker. Snij met een warm en nat mes plakken van de cake af op een dikte van ca. 2 cm (de cake is machtig). Serveer bij thee en koffie met gebaksvorkjes of een servetje. Jammie, lukt altijd. Kinderen zijn er ook dol op. De cake is lang houdbaar in de koelkast, afgedekt met de aluminiumfolie. Pas op: in de cake zitten rauwe eieren – vervang desgewenst door 6 el melk. Variaties: In plaats van theebiscuits kunnen ook lange vingers, bastognekoeken of kokosbiscuits gebruikt worden. In plaats van 80 g cacao kan ook 150 chocolade (au bain marie smelten of in de magnetron) en 2 el cacao gebruikt worden. De afgesneden plakjes cake kunnen ook besprenkeld worden met likeur (dan geen likeur door het cacao-mengsel?). Wie wil kan wat verkruimelde noten en/of krenten door het cacao-mengsel doen.

Materialen

Cakeblik of patévorm, garde, spatel, alufolie. Een niet al te grote cakevorm is het beste (1,2 à 1,3 liter), want dan wordt de cake lekker hoog.

Bronvermelding