Menu
Gevulde speculaas
Ingrediënten
- 250 gram bloem+extra
- 1 theelepel bakpoeder
- 160 gram boter+extra
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 10 gram speculaaskruiden
- 3 eetlepels melk
- 400 gram amandelspijs (ongeveer)
- 2 à 3 eieren
- 1 theelepel citroensap
- 25 gram witte amandelen
Bereiden
Zeef boven een kom de bloem en voeg de bakpoeder toe. Voeg de boter in stukjes toe en meng dit samen met de basterdsuiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk door elkaar heen tot het een stevige bal is.Laat deze bal, verpakt in folie, ongeveer 2 uur in de koelkast opstijven.
Maak van het amandelspijs, 1 à 2 eieren en het citroensap een mengels wat stevig, maar goed uitstrijkbaar mengsel is.
Rol het deeg op een met bloem bestrooid glad werk vlak uit tot een lap van ca. 40x20 cm en ongeveer 3/4 cm dik. Halveer de lap.
leg een lap op een met boter ingevette bakplaat. Klop 1 ei los en bestrijk met een deel van het ei (1/3). Leg er de amandelspijs op en stijk het uit. Bestrijk dit met ca. 1/3 van het ei. Leg hierop de andere helft van het deeg en druk het geheel een beetje aan. Bestrijk het deeg met de rest van het ei. Druk de witte amandelen op regelmatige afstand in het deeg.
Bak de gevulde speculaas in het midden van een voorverwarmede oven van 175 graden celcius in ongeveer 40 minuten gaar.
Materialen
oven op 175 graden celcius