Tjendol, traditioneel Indisch drankje van kokosmelk, javaanse suiker en groene meeldruppels

Anders, Drankje, 6 personen, Oosters.
Voorbereiding: 30 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 30-10-2008 | 8 keer bewaard

Ingrediënten

  • 0.5 pak hoen kweemeel/katjang hidjaumeel (toko)
  • 1 scheutje pandanpasta
  • 1 snufje zout voor de meeldruppels
  • 500 ml water om het meel te koken
  • 9 plakken gula djawa/ javaansesuiker
  • 2 eetl. vanillesuiker
  • 1 bosje pandanblad
  • 1 snufje zout voor de siroop
  • 300 gr fijne tafelsuiker
  • 1 water om de suiker 5mm onder water te zetten
  • 400 ml kokosroom (of kokosmelk dan met 200 ml verdunnen)
  • 600 ml water om de kokosroom te verdunnen

Bereiden

Meng het water voor de pap met de pandanpasta, roer het meel en zout er door, breng aan de kook blijf roeren tot de pap glazig wordt. Mik de pap in de tjendolzeef die je boven de kom koud water hebt geplaatst, vang de druppels/sliertjes op in het koude water. Giet het water af en laat de druppels uitlekken in een vergiet. De siroop, Doe de gula djawa, vanillesuiker, pandanblad, zout, tafelsuiker met zoveel water in een pan zodat het water 5mm. boven de suiker staat. Breng aan de kook en roer, tot de suiker opgelost is zet je het vuur laag en laat de stroop inkoken dit kan wel één uur duren, af en toe roeren en pas op dat het niet verbrandt. De kokos drank, Meng het blikje kokosroom met 600ml koud water, roer en bewaar in de koelkast. als de stroop klaar is laat je hem afkoelen, hij is goed te bewaren in een gesloten pot/fles in de koelkast. Serveer de tjendol in een hoog glas, Doe een goede laag siroop in een hoog glas hierop 3 eetl. groene druppels en dit aanvullen met de gekoelde santen, lange lepel erbij om te roeren en de groene druppels op te eten.

Materialen

Tjendol zeef (toko), diepekom met koud water, pan om de groene pap in te koken. Pan voor de stroop, kan voor de kokosroom. 2 vergieten.

Bronvermelding