Lekker voor de winter: volkorenkruidkoek

Gebak, Hapje, 12 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 01-11-2008 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 200 gr rozijnen
  • 300 gr volkorenmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 gr bruine basterdsuiker
  • 1 eetl koekkruiden
  • 1 theel nootmuskaat
  • 1 theel kaneelpoeder
  • snufje zout
  • 1 sinaasappel
  • 1 ei
  • 1 volle eetlepel schenkstroop
  • 2 dl melk
  • 1/2 eetl bloem

Bereiden

Oven voorverwarmen op 175 gr C. De rozijnen goed wassen. In een kom met heet water de rozijnen ca. 10 min. laten wellen. Intussen in een andere kom het volkorenmeel, het bakpoeder, de bruine basterdsuiker, de koekkruiden, de nootmuskaat, het kaneelpoeder en zout doen. De sinaasappel goed schoon boenen onder koud stromend water. De oranje schil boven het meel raspen. Het ei erboven breken. De stroop toevoegen. Blijven roeren tot het beslag glad is. In een zeef de rozijnen goed laten uitlekken en daarna droogdeppen met een stuk keukenpapier. De bloem door de rozijnen mengen. De rozijnen en ev de gember door het belag roeren. Een cakevorm met een inhoud van ca. 2 liter invetten en het beslag erin gieten. De kruidkoek iets onder het midden in de oven schuiven en in 1 tot 1 1/2 uur gaar bakken. De kruidkoek is gaar als een erin gestoken breinaald er weer droog uitkomt. De kruidkoek ca. 10 min. laten afkoelen, uit de vorm nemen en op een taartrooster laten afkoelen.

Bronvermelding