Citroentaart met eiwitschuim

Gebak, Nagerecht, 6 personen, Spaans.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 30 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 12 keer bewaard

Ingrediënten

  • 100 gr mix voor appel- kruimeltaart (pak a 390g, Koopmans
  • 250 gr suiker
  • 25 gr koude roomboter
  • 25 gr boter
  • 15 gr bloem
  • 3 eieren
  • 1/4 losgeklopt ei
  • 15 gr maizena
  • 100 ml citroensap (= ca 2 citroenen)
  • 1 el citroenrasp
  • muntblaadjes

Bereiden

• Maak van 100g Mix voor Appel-kruimeltaart (pak à 390g, Koopmans) met 25g koude roomboter en 1/4 losgeklopt ei volgens de gebruiksaanwijzing een beslag • Vet een springvorm (Ø 18cm) in • Rol het deeg uit en bekleed de bodem en de rand van de vorm ermee. Prik het deeg in en zet de vorm afgedekt ca. 20 minuten in de koelkast • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C) • Bekleed het deeg met bakpapier en verdeel er een steunvulling (gedroogde peulvruchten) over • Bak het deeg midden in de oven ca. 15 minuten, verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak het deeg nog ca. 10 minuten. Laat het deeg in de vorm buiten de oven afkoelen • Zet de oven op 220°C hetelucht 200°C) • Snij 25g boter in blokjes en splits 3 eieren boven 2 kommen • Doe 15g bloem met 100g suiker, 15g maïzena, 100ml citroensap (ca. 2 citroenen) en 1 eetlepel citroenrasp in een pan en voeg 150ml water toe. Klop dit tot een glad mengsel en verwarm het totdat het gaat binden (ca. 2 minuten) • Haal de pan van het vuur en klop geleidelijk de boter en de 3 eidooiers door het citroenmengsel • Roer ca. 2 minuten boven een matig vuur, totdat het mengsel weer gaat binden • Klop de eiwitten bijna stijf en voeg geleidelijk en al kloppend 150g suiker toe tot het eiwit gaat glanzen • Verdeel het lauwwarme citroenmengsel over de deegbodem en verdeel er het eiwit over. Maak met een scherp mes pieken in het eiwit en bak de taart in ca. 8 minuten lichtbruin • Garneer de taart met muntblaadjes.

Materialen

oven, koelkast, pan, scherp mes, mixer (voor eiwitten stijfkloppen), bakpapier, steunvulling (bijv. gedroogde peulvruchten), springvorm (Ø 18cm)

Bronvermelding