IJs met warme appeltjes

Anders, Nagerecht, 4 personen, Anders.
Voorbereiding: 15 minuten, Bereiding: 10 minuten,

Laatst aangepast: 19-11-2017 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 porties bosvruchtenijs of vanille roomijs
  • 2 st appels (elstar)
  • 1 handje gele rozijnen
  • 1 eetlepel sukade
  • 0,5 theelepel kaneelpoeder
  • 5 druppels vanille-aroma
  • 1 theelepel sinaasappelrasp (van de schil)
  • 4 cc port (dubbele borrel-hoeveelheid)
  • 1 borrelglas appel- of sinaasappelsap

Bereiden

Begin met het wassen van de rozijnen. Doe de schone rozijnen in een glas met de port. Laat ze daar in staan tot je er weer aan toe bent. (Ik laat ze vaak al een paar uur van te voren wellen) Snij het klokhuis uit de appel en maak stukjes van ca 1 x 1 x 1 cm. De sinaasappelrasp maak ik zelf van schoongeboende sinaasappelschillen die ik met een gelijke hoeveelheid suiker doorschep; in een goed afsluitbaar potje doe en dat lekker laat intrekken tot het smeuig wordt. Ik schik de porties ijs op het bord. Dan kan het al een klein beetje zacht worden. In een steelpannnetje kook je nu snel het appelsap en de stukjes appel. Voordurend roeren. Als je merkt dat de appeltjes wat zachter zijn geworden doe je snel alle andere ingredienten erbij, maar de sukade het laatste. Je roert het nog een keer door tot alles goed warm is. Dan verdeel je de appeltjes over het ijs. Toef slagroom erbij en smullen maar.

Bronvermelding