Terrine van varkenshaas met abrikozen en pistachenootjes

Anders, Voorgerecht, 8 personen, Frans.
Wachten: 120 minuten, Bereiding: 90 minuten,

Laatst aangepast: 04-12-2009 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 300 gr Varkenshaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 2 el brandewijn
  • 250 gr doorregen bacon of katenspek
  • 1 kg worstvlees (of ontvelde saucijzen)
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje bieslook
  • 100 gr gepelde pistachenoten
  • 8-10 gedroogde abrikozen

Bereiden

1. Doe de varkenshaas, knoflook, blaadjes van 1 takje tijm en de brandewijn in een kom. Roer om, dek af en laat minstens 12 uur in de koelkast marineren 2. Verwarm de oven voor (electrische oven 200/ heteluchtoven 180/ gasstand 4). Vet een terrinevorm of broodblik in en leg hierin het resterende takje tijm. Bekleed de vorm met overlappende reepjes bacon. Zorg ervoor dat er voldoende bacon overhangt om in een later stadium over de vulling te leggen. Roer het worstvlees met een vork lo, voeg aan het gemarineerde vlees toe en meng goed door elkaar. Roer de peterselie, bieslook en pistachenoten erdoor en breng op smaak met peper en zout. Bak een klein stukje van het mengsel in een pan en proef of er eventueel meer peper en zout nodig is. 3. Verdeel de helft van het vleesmengsel over de vorm. Leg hierop, in de lengte, de abrikozen. Verdeel hier het resterende vlees over, druk aan en leg de overhangende bacon er over. Dek af met ingevet aluminiumfolie en wikkel de terrine in een dubbele laag aluminiumfolie. 4. Zet de terrinevorm in een braadslee, vul deze voor de helft met kokend water en bak in 60 minuten in een voorverwarmde oven. Neem de vorm uit de oven en de braadslee, laat afkoelen en zet minimaal 12 uur in de koelkast (zet de terrine eventueel onder druk door er een goed passende -iets kleinere- snijplank op te leggen met hierop enkele gevulde conservenblikken). Verwijder voor serveren de folie, doop de vorm kort in heet water en stort de terrine op een bord. Er zal zich wat gelei eromheen hebben gevormd, schraap deze eraf of laat het zitten.

Materialen

pâtévorm

Bronvermelding