Spekkoek

Gebak, Nagerecht, 20 personen, Oosters.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 2 minuten, Bereiding: 90 minuten,

Laatst aangepast: 06-12-2008 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 zakje vanillesuiker
  • 500 gram echte boter (gezouten)
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 10 eieren
  • 2 theelepels citroensap (vers)
  • 250 gram bloem
  • 3 tl zout
  • 2 eetlepels koffiemelk
  • 6 theelepels anijspoeder
  • 12 theelepels kaneelpoeder
  • 3 à 4 theelepels nootmuskaatpoeder
  • 3 à 4 theelepels kruidnagelpoeder
  • 2 à 3 theelepels kardemompoeder
  • 2 theelepels peper

Bereiden

Het is handig om 2 spekkoeken tegelijk te maken. je bent namelijk lang bezig en je moet tussendoor wachten. Daarom is het praktisch en handig om meteen 2 koeken te maken. Doe dan twee keer de hoeveelheid qua ingrediënten. En je hebt dan natuurlijk 2 springvormen nodig. Verwarm de oven voor op 275 graden, grill stand bovenwarmte. Splits de eieren en verdeel deze over 2 komen. Kom 1: meng de boter (op kamertemperatuur) met de helft van de suiker en de vanille. Klop alles romig Kom 2: klop de dooiers met de rest van de suiker schuimig. Kom 3: deze vetvrij maken met de citroensap. De eiwitten heel erg stijf kloppen. Het botermengsel, de eidooiers en het eiwit lluchtig door elkaar scheppen. De bloem hierboven zeven en de koffiemelk erdoor roeren. het beslag over 2 kommen verdelen en in één kom alle kruiden roeren. Proef het beslag of alles kruidig genoeg is. Een springvorm invetten en de bodem met bakpapier bekleden. Ongeveer 2 eetlepels belsag over de bodem verdelen. Begin met het lichte beslag. De vorm op de bovenste richel net onder de richel plaatsen. Wacht ongeveer 2 minuten. Het laagje moet droog en gaar worden. Zorg ervoor dat het niet te snel verkleurd. Het mag een beetje bruine stipjes krijgen, zorg dat het niet verbrand. De vorm met een pannelap uit de oven nemen (is nl. erg heet) en het op een rooster op het aanrecht plaatsen. Strijk dan het 2e laagje van het donkergekleurde beslag over de 1e laag. Check constant of het beslag wel gaar is door er met een satehprikker in te prikken. Als de prikker er droog uitkomt, is het gaar.Ga door tot het beslag op is. Na ongeveer 4 laagjes, de richel eentje lager zetten. Dit moet je elke keer na 4 laagjes doen. Anders wordt het deeg wel bruin, maar wordt niet gaar. Na het laatste laagje de grill uitdoen. De taart met folie bedekken en nog 30 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan. De taart uit de oven nemen en tot laten afkoelen. Vervolgens uit de vorm nemen. De spekkoek in puntjes of stukjes serveren. De koek kan ook heel goed ingevroren worden.

Materialen

keukenmachine of garde ,3 à 4 ruime beslagkommen, spatel, ronde springvorm 20 cm, bakpapier, folie, oven met grill bovenwarmte

Bronvermelding