Coq au Vin

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 90 minuten, Bereiding: 120 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 Kippenbouten
  • 150 gram ontbijtspek in blokjes
  • 2 el boter (vloeibaar)
  • 10 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 250 gram champignons
  • 2 el bloem
  • 2 glazen rode wijn
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes peterselie
  • zout en peper
  • 2 el koude boter

Bereiden

Snijd de kippenbouten in tweeën tussen het gewricht van de poot en de dij. Wrijf ze rondom in met peper en zout. Verwarm de vloeibare boter in de braadpan en bak het spek zachtjes uit. Leg de kipdelen erbij en braad rondom aan. Pel ondertussen de sjalotjes en knoflook en snijd ze doormidden. Maak de champignons schoon. Haal het vlees uit de pan, bak de sjalotjes, champignons en knoflook lichtbruin. Strooi er wat bloem overheen en roer dit goed om. Leg het vlees in de pan terug en giet de wijn erover.Laat de wijn aan de kook komen om de alcohol te verdampen (zonder deksel). Voeg de kruiden eraan toe en laat met het deksel op de pan ca. 1,5 uur stoven. Maak de saus af, door alles met een schuimspaan uit de saus te scheppen en de saus een paar minuten in te laten koken op hoog vuur, totdat deze wat dikker is geworden. Zet het vuur laag en voeg de koude boter in vlokjes toe, roer door en breng op smaak met zout en peper. Leg de kip,spek, champions en ui weer terug in de saus en strooi er fijngehakte peterselie over. Opdienen met gebakken aardappeltjes en rode kool

Materialen

grote braadpan of stoofpan

Bronvermelding