Menu
'10 x Feestelijk Fingerfood
Ingrediënten
- ZIE ONDER:
Bereiden
CAPRESE:
Snijd 3 trostomaten en 1 bol (buffel)mozzarella in dunne plakjes en maak er 18 stapeltjes van. Dek af met blaadjes basilicum en leg ze op een canapé of rondjes gebakken filodeeg. Besprenkel ze met een paar druppels olijfolie en maal er wat peper over.
=
VIJGEN MET BLAUWE KAAS:
Snijd vijf verse vijgen in vieren en leg op elk stuk een klein stukje gorgonzola of andere blauwe kaas. Snijd 6 plakken Parmaham in de lengte in drieën en vouw deze om de stukjes vijg met kaas. Bestrijk met een beetje olie en zet ze een halve minuut onder de hete grill.
=
FILOFINGERS:
Verwarm de oven op 200 graden. Bestrijk twee vellen ontdooid filodeeg met boter en leg op elkaar. Bestrooi met geraspte geitenkaas of feta, oregano en wat peper. Snijd de lap in 8 rechthoeken en rol deze rechthoekjes strak op. Maak zo nog meer porties met steeds twee vellen filodeeg. Leg ze met de naad naar onder op een bakblik met bakpapier en bestrijk ze met wat losgeklopt ei. Bak de fingers in 10 minuten bruin en knapperig.
=
GARNALENKOEKJES:
Hak 200 gram Noorse garnalen fijn en meng ze met een fijngesneden bosuitje, een eetlepel mayonaise, een eetlepel chilisaus, 100 gram verse witte broodkruimels en een losgeklopt ei. Breng op smaak met zout en chilipepervlokken of chilipoeder. Vorm kleine platte koekjes en bak ze in hete olie in een paar minuten om en om goudbruin. Garneer met garnalen en peterselie.
=
ZALM - BONBON:
Maak een vulling van 100 gram ricotta vermengd met 2 eetlepels gehakte dille en 2 eetlepels fijngehakte zongedroogde tomaatjes op olie. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Snijd 200 gram gerookte zalmplakken en 18 vierkante stukken en leg op elk stuk een dessertlepel ricotta. Vouw de zalm over de vullingen en leg ze met de gevouwen kant naar onder op een canapé. Oprollen kan ook. Garneer met een takje dille.
=
WARME TORTILLAFLAPJES:
Bestrooi 9 bloemtortilla's met geraspte kaas en verdeel hierop wat rode uisnippers en een blikje tonijn. Bestrooi met 2 eetlepels kappertjes en versgemalen peper. Snijd de tortilla's doormidden en vouw de helften in drieën als een envelopje. Leg de flapjes op een bakplaat en bestrijk ze met een kwastje olie. Bak ze op 200 graden in 10 minuten goudbruin.
=
ZEBRASUSHI:
Kook 200 gram sushirijst gaar volgens de gebuiksaanwijzing en breng op smaak met 1 eetlepel rijstazijn, een theelepel suiker en een mespunt zout. Laat afkoelen en verdeel de rijst over 3 vellen nori. Leg hierop een paar plakjes gerookte zalm of rundercarpaccio en bestrijk dit met 2 eetlepels mayonaise vermengd met 1 theelepel wasabipasta. Leg de vellen nu op elkaar en dek de stapel af met nog een vel nori. Druk goed aan en laat afgedekt opstijven in de koelkast. Snijd met een scherp mes in 18 kleine blokjes.
=
CROSTINI:
Bestrijk 18 dunne plakjes stokbrood met wat olijfolie en rooster ze in enkele minuten onder de grill aan beide kanten goudbruin. Beleg ze met een mengsel van 2 eetlepels fijngehakte olijven, 1 eetlepel kappertjes en een blikje tonijn. Of kies voor 4 fijngehakte tomaatjes met verse basilicum, 2 eetlepels kappertjes en flinters Parmezaanse kaas. Breng op smaak met olijfolie, zout en wat versgemalen peper.
=
GEVULDE TOMAATJES;
Snijd van 18 kleine trostomaatjes het kapje met kroontje eraf en schep ze leeg. Maak een vulling van 100 gram gare en afgekoelde couscous of rijst, 1 eetlepel vers gehakte kruiden en bijvoorbeeld 2 eetlepels kleine garnaaltjes of krabvlees uit blik. Breng de vulling op smaak met citroensap, olijfolie, zout en versgemalen peper.Vul de tomaatjes en zet het kapje er weer bovenop.
=
MAKREELROLLETJES:
Prak een gestoomde makreelfilet fijn met een paar druppels citroensap en -rasp, schep er 2 stengels zeer fijn gesneden bleekselderij en 2 eetlepels mayonaise door en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Bestrijk 2 grote bloemtortilla's met dit mengsel en bestrooi met wat rucola. Rol de tortilla strak op en snijd in vieren.
Materialen
Elk recept is voor 4 personen.