(Runder)Zuurvlees met Friet

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 31-12-2020 | 92 keer bewaard

Ingrediënten

  • rundvlees

Bereiden

Snijd 500g stoofvlees in blokjes en laat dit 24 uur marineren in (appel-)azijn en water (50/50, totaal ongeveer 400 ml.), 7 laurierblaadjes, 5 kruidnagels en 4 jeneverbessen. Voor bereiding het vlees goed laten uitlekken. Bak ondertussen 2 grote grofgesneden uien in wat boter zachtjes lichtbruin. Haal de uien uit de pan en zet ze apart. Braad het vlees aan in hete boter. Blus het daarna met de marinade. Laat het 3 uur zachtjes stoven totdat het vlees uit elkaar valt. Van tijd tot tijd afschuimen en omscheppen. Als het vlees gaar is de saus binden met ongeveer 5 plakken ontbijtkoek of meer indien nodig. De saus naar smaak aanzoeten met ongeveer 3 eetlepels appel- of perenstroop. Verder op smaak brengen met peper en eventueel zout. Ik heb het zuurvlees geserveerd met zelfgemaakte friet. Schil hiervoor vastkokende aardappels, snijd hier frieten uit, spoel deze af met water en laat deze 30 minuten weken in kom met water om overtollig zetmeel te onttrekken. Daarna weer afspoelen met water en in schone theedoek drogen. De friet voorbakken op 150 graden totdat deze net geen bruine randjes krijgt. Daarna tenminste 30 minuten laten afkoelen. De friet afbakken op 180 graden. Lekker met appel- of perencompote.

Bronvermelding