Haas van oma Else

Wild, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Bereiding: 90 minuten,

Laatst aangepast: 01-12-2010 | 0 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 verse haas, verdeeld in bouten en rug
  • 2 el tomatenketchup
  • 2 el ketjap manis
  • 2 potten wildfond (of poederfond oplossen in water)
  • 1 glas rode port
  • peper en zout
  • 3 el veenbessengelei
  • wildkruiden (bv provencaalse kruiden etc)

Bereiden

verwarm de oven op 160 graden Maak de stukken vlees goed droog. Bestrooi ze flink met wildkruiden (In ieder geval balsilicum, thijm (of Provencaalse kruiden)) en wrijf dit iets in het vlees, Braad het vlees op hoog vuur rondom goed aan, totdat alles mooi bruin is. Zet het vuur laag Maak de fond warm in een pannetje (zelf gebruik ik geen potjes fond, maar koop in Belgische en Franse supermarkten fondpoeder (kalfsfond, eventueel met peperkorrels, maar dat maakt niet echt uit) Doe de fond bij het vlees. Maak op smaak met de ketchup ketjap, besssengelei en peper en zout. Zet het vlees in de oven, 10 minuten op 160 graden, daarna nog een goed uur (afhankelijk van de leeftijd van de haas) op 140 graden. neem het vlees uit de pan en dek het af met aluminiumfolie. Roer de saus goed door, proef en doe er eventueel nog kruiden op peper en zout bij. Dan een goed glas rode port. Bind de saus naar wens. Opdienen met rode kool, spruiten en verse bessengelei.

Materialen

grote braadpan, waarin de stukken naast elkaar kunnen worden aangebraden. (hetelucht)oven

Bronvermelding