Creme brulee

Anders, Nagerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 1440 minuten, Bereiding: 90 minuten,

Laatst aangepast: 22-01-2009 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4,5 dl slagroom
  • 1 vanillestokje ingesneden
  • 4 eiderdooiers
  • 80 gram kristalsuiker

Bereiden

1 dag van tevoren: breng de slagroom met het vanillestokje aan de kook. Klop de eidooiers los met de kristalsuiker en schenk de hete room er in een dun straaltje bij. Schenk het terug in de pan. Verwarm het mengsel onder roeren even op zacht vuur tot het licht gaat binden. Laat het niet kokjen! Zeef de creme en laat onder roeren afkoelen. Verwijder het vanillestokje, schraap het merg eruit en roer door de creme. Zet de creme 1 nacht in de koelkast. Bereiden (moet 6 uur voor serveren): schenk de creme in de koppen (stap 1) en zet deze in een braadslede. Schenk heet water in de braadslede tot ongeveer halverwege de kommen. Bak de creme ca. 1 1/4 uur in het midden van een voorverwarmde oven op 100 gr tot de creme wat gestold is maar nog wel zeer romig is, want bij het afkoelen stolt het nog meer. Laat de creme afkoelen en laat het daarna goed koud worden in de koelkast. Serveren: strooi de basterdsuiker in een dun laagje over de creme (stap 2) en karameliseer de suiker met behulp van een creme bruleebrander of verfbrander (stap 3). Ook kunt u de kommen heel even onder de hete grill zetten tot de suiker een krokante laag heeft gevormd.

Bronvermelding