'Slanke Balletjes Gehakt', verz. door Wessel

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 06-02-2020 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 350 g kalfsgehakt ......

Bereiden

100 g niet te dun gesneden doorregen rookspek 100 g margarine 1 grote ui 350 gram kalfsgehakt 30 g verkruimeld oudbakken brood 1 ei 3 eetl gehakte peterselie ½ tl geraspte citroenschil peper zout 1 mespunt nootmuskaat 40 g bloem 100 g sjalotjes 4 eetl droge sherry 1 rijpe mango van ongeveer 300 g worcestershiresaus - * Pel de ui en snipper hem heel fijn. * Pel de sjalotjes * Bak het spek in de koekenpan langzaam uit. * Verwarm 20 g van de margarine in een juspan en fruit daarin de ui goudgeel. * Vermeng in een kom het gehakt met het brood. * Voeg het ei, de peterselie, de gefruite ui, de citroenschil en nootmuskaat toe. - * Voeg verder naar smaak peper, zout en worcestershiresaus toe. * Bestrooi een deel van het werkvlak dun met bloem. * Draai van het gehakt balletjes zo groot als pingpongballetjes. * Wentel de balletjes door de bloem en laat ze rusten in de koelkast. - * Doe de overgebleven bloem weer bij de rest van de bloem. * Was de sjalotjes en droog ze goed af. * Neem het spek uit de pan en als het afgekoeld is, in brokjes breken. * Laat in de koekenpan met het vet van de spek 40 g van de margarine zo warm worden dat het schuim begint weg te trekken. - * Schep een lepel van de bloem door de sjalotjes en laat die, onder af en toe omschudden, in de koekenpan goudgeel worden. * Verwarm de rest van de margarine in de juspan en bak daarin de gehaktballetjes mooi van kleur. * Voeg de sjalotjes toe en schenk 1 deciliter warm water en de sherry bij het gehakt. - * Sluit de pan en temper de warmtebron. * Laat de balletjes 10 minuten garen. * Strooi de rest van de bloem in de koekenpan en laat de bloem in het bakvet dat zich nog in de pan bevindt onder roeren kastanjekleurig worden. - * Neem de pan van het vuur. * Verwijder de schil en pit van de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. * Roer 1 dl warm water door de gebruinde bloem en warm de inhoud van de koekenpan al roerende even op tot een gladde saus ontstaat. * Giet de saus in de juspan. - * Schep de inhoud goed om. * Maak de saus op smaak met peper, zout en worcestershiresaus. * Laat het vlees nog 10 minuten sudderen. * Schep de stukjes spek en mango door het gerecht en dien direct op. - Lekker met aardappelpuree (2 opscheplepels per persoon)

Bronvermelding