Menu
'Slanke Balletjes Gehakt', verz. door Wessel
Ingrediënten
- 350 g kalfsgehakt ......
Bereiden
100 g niet te dun gesneden doorregen rookspek
100 g margarine
1 grote ui
350 gram kalfsgehakt
30 g verkruimeld oudbakken brood
1 ei
3 eetl gehakte peterselie
½ tl geraspte citroenschil
peper
zout
1 mespunt nootmuskaat
40 g bloem
100 g sjalotjes
4 eetl droge sherry
1 rijpe mango van ongeveer 300 g
worcestershiresaus
-
* Pel de ui en snipper hem heel fijn.
* Pel de sjalotjes
* Bak het spek in de koekenpan langzaam uit.
* Verwarm 20 g van de margarine in een juspan en fruit daarin de ui goudgeel.
* Vermeng in een kom het gehakt met het brood.
* Voeg het ei, de peterselie, de gefruite ui, de citroenschil en nootmuskaat toe.
-
* Voeg verder naar smaak peper, zout en worcestershiresaus toe.
* Bestrooi een deel van het werkvlak dun met bloem.
* Draai van het gehakt balletjes zo groot als pingpongballetjes.
* Wentel de balletjes door de bloem en laat ze rusten in de koelkast.
-
* Doe de overgebleven bloem weer bij de rest van de bloem.
* Was de sjalotjes en droog ze goed af.
* Neem het spek uit de pan en als het afgekoeld is, in brokjes breken.
* Laat in de koekenpan met het vet van de spek 40 g van de margarine zo warm worden dat het schuim
begint weg te trekken.
-
* Schep een lepel van de bloem door de sjalotjes en laat die, onder af en toe omschudden, in de koekenpan
goudgeel worden.
* Verwarm de rest van de margarine in de juspan en bak daarin de gehaktballetjes mooi van kleur.
* Voeg de sjalotjes toe en schenk 1 deciliter warm water en de sherry bij het gehakt.
-
* Sluit de pan en temper de warmtebron.
* Laat de balletjes 10 minuten garen.
* Strooi de rest van de bloem in de koekenpan en laat de bloem in het bakvet dat zich nog in de pan bevindt
onder roeren kastanjekleurig worden.
-
* Neem de pan van het vuur.
* Verwijder de schil en pit van de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes.
* Roer 1 dl warm water door de gebruinde bloem en warm de inhoud van de koekenpan al roerende even
op tot een gladde saus ontstaat.
* Giet de saus in de juspan.
-
* Schep de inhoud goed om.
* Maak de saus op smaak met peper, zout en worcestershiresaus.
* Laat het vlees nog 10 minuten sudderen.
* Schep de stukjes spek en mango door het gerecht en dien direct op.
-
Lekker met aardappelpuree (2 opscheplepels per persoon)