Gevulde speculaas

Gebak, Nagerecht, 8 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 90 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 350 gram koude roomboter
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels melk
  • 1 ei
  • 50 halve amandelen

Bereiden

1. Zeef de bloem en doe deze samen met de suiker, speculaaskruiden en bakpoeder in een kom. Voeg de melk er aan toe. Voeg de boter toe en verdeel deze met twee messen in zo klein mogelijke stukjes door het bloemmengsel. Kneed er met een vooral niet warme hand een samenhangende bal van waar geen lucht in mag komen. 2. Dek de kom met de deegbal af met folie en laat hem minstens een uur in de koelkast rusten. 3. Verdeel de deegbal in twee delen. Rol op bakpapier de eerste bal uit tot de grootte van het bakblik. Leg hem met het bakpapier op het bakblik en verdeel de amandelpers erover heen. Rol de tweede deegbal uit op een ander stuk bakpapier tot dezelfde grootte als de eerste en leg deze deeglap boven op de amandelpers. Druk de zijkanten goed aan. 4. Garneer vervolgens met de gepelde en gehalveerde amandelen. Klop een ei los en bestrijk hiermee de bovenkant. 5. Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak de gevulde speculaas bij 170 graden Celsius in de niet voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten gaar en bruin. Geef de laatste 25 minuten extra onderwarmte. Laat de gevulde speculaas op het bakblik afkoelen.

Materialen

beslagkom, bakblik, bakpapier, folie

Bronvermelding