'Herfst: 'Pie met Pompoen & Paddestoelen'

Hartige taarten, Hoofdgerecht, 6 personen, Anders.
Wachten: 45 minuten, Bereiding: 30 minuten,

Laatst aangepast: 16-10-2009 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen, ca 1400 gram
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 3 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 2 rode paprika's, zaadjes verwijderd en in repen
  • 1 blikje tomatenpuree, à 70 gram
  • 1/2 Spaans pepertje, ontpit
  • 2 tl pikant paprikapoeder
  • 1 takje rozemarijn, naaldjes fijn gehakt
  • 6 blaadjes salie, fijngehakt
  • 150 ml groentebouillon
  • 150 ml rode wijn
  • 500 gram gemengde paddestoelen, schoongeveegd en gesneden
  • 20 zwarte olijven, ontpit
  • 125 ml crème fraîche
  • peper & zout uit de molen
  • 5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 1 eidooier, losgeklopt
  • bloem om te bestuiven

Bereiden

Snijd de pompoen in stukken, verwijder de schil en zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 2,5 cm. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de bleekselderij en paprika toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg de pompoen, tomatenpuree, pepertje, paprikapoeder, rozemarijn en salie toe en schenk de bouillon en rode wijn erbij. Laat de groenten op matig vuur 20 minuten stoven, schep zo nu en dan om. Voeg de paddestoelen en olijven toe en laat alles met deksel schuin op de pan nog 10 - 15 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Meng de crème fraîche erdoor en breng op smaak met peper & zout. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep de gestoofde groenten met een schuimspaan in een grote, passende ovenschaal (de vulling moet tot aan de rand komen). Leg 5 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap (max. 5 mm dik) die iets groter is dan de ovenschaal. Bestrijk de randen van de schaal met wat eigeel en plak de lap erop. Snijd overhangende stukken deeg weg. Maak hiermee naar wens nog een versiering en plak ze met wat eigeel op het deegmengsel. Bestrijk het hele deksel met eigeel. Bak de pie 15 - 20 minuten in de oven tot het deksel goudbruin en gaar is. Serveer met knolselderijpuree en een salade. = TIP: Het pompoenmengsel kun je voorbereiden en tot kamertemperatuur laten afkoelen. Het deeg rol je van tevoren uit en leg je tussen lagen plasticfolie in de koelkast. Ook de deegversiering kun je op deze manier voorbereiden.

Bronvermelding