Menu
Amerikaanse chef's salad
Ingrediënten
- 200 g mager doorregen ontbijtspek
- 200 g Franse knoflookworst aan een stuk
- 100 g kleine, open champignons
- 75 g Roquefort of andere kaas
- 2 rijpe avocado's
- 1 kropsla, zonder buitenbladeren
- 1 krop bindsla, zonder buitenbladeren
- 50 g waterkers, zonder stelen
- 50 g rucola, zonder stelen
- 4 lente-uitjes, fijngehakt
- 1 1/2 dl zure room
- 1 teentje knoflook, geschild en geperst
- 2 el goede mayonaise
- 1 opgehoopte tl grove mosterd
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- 1 el citroensap
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiden
Zet de grill op zijn hoogste stand en verhit hem minstens 10 minuten voor. Meng intussen de zure room, knoflook, mayonaise, mosterd, 2 el olijfolie, witte wijnazijn, citroensap, zout en peper goed in een kom. Proef en voeg evt. nog extra peper en zout toe.
Leg de plakjes spek op wat aluminiumfolie onder grill en grilleer ze in ca. 7 min knapperig of bak ze in een koekenpan. Laat ze op wat keukenpapier uitlekken en verkruimel ze. Snijd de knoflookworst in plakken van 5 mm en dan in even brede reepjes. Veeg de champignons schoon en snijd ze in tamelijk dunne (maar geen vliesdunne) plakjes en bak ze even kort in 1 el olijfolie. Verkruimel de kaas. Schil de avocado's en snijd ze in plakjes.
Scheur de slabladeren voor het opdienen in reepjes en doe ze met wat waterkers en rucola in een grote kom. Bestrooi ze met spek, worst, champignons, kaas en avocado's en meng alles goed. Doe er vlak voor het opdienen de helft van de dressing bij en roer. Voeg dan de rest van de dressing toe en meng opnieuw, zodat alles mooi bedekt wordt. Bestrooi het ten slotte met lente-uitjes en dien de salade meteen op. Zet vooral veel goed boerenbrood op tafel.
Je kunt ingrediënten naar smaak wijzigen. Je kunt ipv knoflookworst ook ham, salami, kalkoen of ander koud vlees nemen. En de Roquefort kan uiteraard vervangen worden door een andere kaas. Tenslotte kan ook de salade-groentes nog aangepast worden.