'Draadjesvlees op z'n Vlaams van Inge...een héérlijk Belgisch Stoofpotje

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Wereldkeuken.
Wachten: 150 minuten, Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 29-11-2017 | 62 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1,5 kg runderlappen, in blokken
  • 2 bakjes kastanje-champignons/ grof gesneden
  • 5 grote uien, in ringen
  • 5 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 3 vlees-tomaten, ( ontveld ) in parten
  • peper & zout
  • naar smaak sambal, pepertje, event. paprika in stukjes
  • flesje donker bier ( Leffe )
  • 8 kruidnagels en 8 jeneverbessen
  • 4 laurierblaadjes
  • flinke eetlepel 5 spices ( of kruiden naar smaak )
  • 3 el mosterd ( naar eigen smaak )
  • 8 el bruine suiker
  • 2-3 rundvlees bouillontabletten
  • 2 el bloem

Bereiden

Meng de blokken vlees met peper en de mosterd. Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Even goed bakken en dan de bloem toevoegen , roer tot de bloem iets bruin wordt , scheutje water, roer goed om. Verhit een braadpan met wat bakboter en olijfolie en braad het vlees rondom aan tot mooie bruine kleur. Naar smaak peper & zout. Voeg ui-knoflook mengsel toe en het flesje bier, vul met water aan, het vlees moet nét onder staan, roer goed om, voeg de kruiden toe en laat met het deksel iets schuin op de pan een uurtje sudderen. Voeg naar smaak, tijdens bakken van de uien, stukjes paprika, pepertje en sambal toe. (Na 1uur de suiker, tomaat en champignons toevoegen.) Laat het gerecht ca 2-2 1/2 zachtjes sudderen. Is de jus te dun, leng dan aan met een 'papje' van aardappelzetmeel, of maïzena, of te dik : wat water of bier toevoegen. Nu heb je een heerlijk iets zoetig Belgisch stoof-gerecht... Lekker met gekookte aardappelen of pasta, rijst, het allerlekkerst met aardappelpuree of ( hoe kan het ook anders ) met Vlaamse friet !! Tip ; Roerbak de champignons, omdat ze anders teveel vocht opnemen. Eindeloos te combineren. Eet smakelijk !

Materialen

braadpan met deksel, koekenpan,

Bronvermelding