Hapjesidee voor Oudjaarsavond

Anders, Hapje, 8 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 06-12-2005 | 8 keer bewaard

Ingrediënten

  • tomaten

Bereiden

Mini-pizza met kruidentomaten 4 tomaten (bijvoorbeeld romaatjes, ca 400 g), 3 el olijfolie, 2 knoflooktenen (in fijne plakjes gesneden), zeezout, peper, 2 el tijm (gedroogd), 2 laurierbladen, ½ pak bladerdeeg (225 g), 300 g uien, 2 el sherryazijn, 80 g ansjovis, 100 g parmezaankaas. Fornuis op 160 graden voorverwarmen. Tomaten kruisgewijs aansnijden en kokend water overgieten. De huid van de tomaten aftrekken en de tomaten halveren. Pitten verwijderen. Een ovenvaste vorm met 1 el olie invetten, tomaten met de snijkant naar beneden erin leggen. Knoflook, zeezout en peper over de tomaten strooien. Tijm en laurierbladen erop verdelen en met 1 el olie invetten. In het fornuis ongeveer 1 uur garen. Laurierblad verwijderen. Fornuis verwarmen op 200 graden. Het bladerdeeg tot driehoekjes snijden en met een vork meervoudig insteken. Volgens gebruiksaanwijzing bakken. De uien in fijne ringen snijden en in een pan bakken. Met azijn blussen en laten afkoelen. De ansjovis afspoelen en drogen. De gril van het fornuis inschakelen. Uien, 2 ansjovisfilets en tomaten op elk bladerdeegbodem verdelen. Met parmezaankaas bestrooien en ongeveer twee minuten onder de gril bakken. -- Aardappeltaart Deeg: 1 kg vast kokende aardappelen, zout, 100 g gemalen amandelen, 1 citroen, 4 grote eieren, 60 g boter, 50 g Parmesan, 2-3 el rozemarijnnaalden, vers gemalen peper. Vet voor de vorm, 150-200 g Schwarzwälder ham, 30 g boter, 2 el amandelblaadjes. Bereidingswijze Voor het aardappeldeeg: de aardappelen afspoelen en in zoutwater ongeveer 20 minuten laten koken. De aardappelen schillen en door een aardappelpers drukken. Aardappelen met amandelen, gewreven citroenschaal, eieren, zachte boter, Parmesan en 2 el gehakte rozemarijnnaalden tot een glad deeg kneden. Met zout en peper op smaak brengen. Een vlakke ovenvaste vorm (Ø 30 cm) invetten. De vorm met ham uitleggen zodat de plakjes over de rand hangen. Het aardappeldeeg erin vullen en glad strijken. De overhangende hamplakjes naar het midden leggen. De boter in vlokjes over de aardappeltaart verdelen en de amandelblaadjes en eventueel iets rozemarijn eroverheen strooien. In het voorverwarmde fornuis bij 200 graden (heetlucht 170 graden) 35-40 minuten laten bakken. ----- Uienbrood 250 g magere spek, 750 g uien, 30 g boter, 2 eieren, 150 g gewreven Gouda kaas, zout, vers gemalen peper, 16 dunne plakjes volkorenbrood. Bereidingswijze Spek in kleine reepjes snijden en bij lage hitte langzaam braden. Uit de pan nemen. Uien in dunne plakjes snijden. Boter bij het spekvet geven en de uien erin glazig bakken. Laten afkoelen. Uien, spek, eieren en Gouda kaas vermengen. Met weinig zout en peper op smaak brengen. Op de broodplakjes geven. Brood in het voorverwarmde fornuis bij 200 graden (heetlucht 170 graden) ongeveer 10 minuten bakken. --- Courgette-ham rolletjes 300 g courgette, 50 g kwark, 120 g gekookte ham (dun gesneden), ongeveer 16 salie bladjes, 5 el olijfolie voor het braden, zout en peper, sap van 1/2 citroen, citroenstukjes voor de versiering. Bereidingswijze Courgette wassen en in 16 dunne plakjes snijden. Een dun laagje kwark op de courgetteplakjes verdelen. Ham in passende strepen snijden en steeds een hamstreepje op een courgetteplakje leggen. Saliebladjes wassen, afdrogen en op het einde van elk courgetteplakje leggen. Courgette-ham plakjes vast oprollen en met kleine houten stokjes vast zetten. Olijfolie in een grote pan vewarmen. Courgetterolletjes in 3 tot 4 minuten goudbruin bakken. Met zout, peper en citroensap op smaak brengen. Met kleine citroenstukjes serveren.

Bronvermelding