Chefgerechten: Scampi's op Han's eigen wijze

Roerbakken, Hoofdgerecht, 4 personen, Anders.

Laatst aangepast: 04-05-2015 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 24 grote rauwe scampi's zonder hoofd
  • 1/2 kopje sweet chilisaus
  • 2 eetl oestersaus
  • 8 grote tenen knoflook(liever nog meer)
  • flinke scheut gembersiroop
  • 4 el olijfolie

Bereiden

Voorbereiding Pel de scampi`s en gooi ze even in warm water. Wanneer je ze roerbakt zal de pan minder hitte verliezen en dat is heel belangrijk om te karameliseren. Doe de chili saus en de oestersaus samen in een kom die groot genoeg is om alle ingrediënten samen te voegen. Daar pers je de tenen knoflook ook in. Bereidingswijze Zet nu de wok op een groot vuur en laat deze extreem heet worden ! Dep de scampi`s droog en schep ze even door de saus. Wanneer de wok bijna roodgloeiend ziet gooi je de olie erin, en meteen daarna de scampi`s met het mengsel. Goed doorheen roeren met een lange houten spatel, want dit spettert lekker. Pas ook op dat de haren niet van je arm schroeien, door het spatten krijg je lekker spectaculaire vlammen . Na één minuutje blus je met de gembersiroop. Een goeie scheut erin is voldoende. Goed blijven roeren tot de saus donkerder wordt en natuurlijk ook geregeld proeven. Wanneer je ziet en proeft dat het sausje karameliseert (dik en stroperig wordt), de pan van het vuur en de scampi`s direct opdienen. Niet te donker laten worden dus, dan verbrand het. En wanneer het sausje licht van kleur blijft is de pan niet meer heet genoeg. Dit wokken hoeft niet meer dan 2 minuten te duren! Wordt de saus niet donker genoeg, schep de scampi`s eruit en roer de saus even door op een hoog vuur tot deze donker wordt. Komt het toch nog goed. Laat de scampi`s dus niet te lang garen. Ze worden hierdoor taai, dat doen ze al in teveel restaurants en dat is eeuwig zonde. Serveertips Dit is erg lekker met een frisse salade en wat versgenseden frieten. In plaats van mayonaise op je frieten kun je deze ook lekker in het sausje dopen. Maak daarom van tevoren de borden mooi op met salade, waar je de scampi`s op serveert.

Materialen

Bronvermelding